Η Άννα Βασιλική Καραπαναγιώτου αναλαμβάνει, σύμφωνα με δημοσίευμα της Αυγής,  χρέη διευθύντριας στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο μετά τη συνταξιοδότηση της Μαρίας Λαγογιάννη και την αποχώρησή της από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας και διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Τεγέας, η Άννα Βασιλική Καραπαναγιώτου μεταβαίνει από το μικρό -αλλά βραβευμένο το 2016 από το European Museum Forum- μουσείο στο πρώτο τη τάξει μουσείο της χώρας.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι είτε ως αναπληρώτρια διευθύντρια είτε ως εκτελούσα χρέη διευθύντριας η Άννα – Βασιλική Καραπαναγιώτου οδεύει στο ΕΑΜ στην περίοδο της μετάβασής του από δημόσιο μουσείο σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.

Δηλαδή σε μια εποχή που το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο βρίσκεται ίσως στην πιο επικίνδυνη πρόκληση της ιστορίας του μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς ετοιμάζεται να αλλάξει το διοικητικό καθεστώς του και μαζί με τα τέσσερα μεγαλύτερα και ιστορικότερα μουσεία μας, τα Αρχαιολογικά Μουσεία της Θεσσαλονίκης και του Ηρακλείου, το Βυζαντινό Μουσείο και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, να ενταχθεί στη σφαίρα του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Τί λένε από την πλευρά τους οι αρχαιολόγοι; Κατηγορούν την πολιτική ηγεσία ότι απεχθάνεται την ανεξαρτησία των ελληνικών Μουσείων ως Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες του Υπουργείου μακριά από από τους εξωυπηρεσιακούς παράγοντες, εκλεκτούς, φίλους και αρεστούς του/της εκάστοτε υπουργού. Για αυτόν τον λόγο επιδιώκουν, τα Μουσεία και όλα όσα αυτά εμπεριέχουν (συλλογές, υλικοτεχνική υποδομή, εργαζόμενοι) να αποτελούν προίκα στα συμφέροντα της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας, με όλα όσα συνεπάγεται αυτό.

Επιπλέον επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να μετατρέψει τα στολίδια της χώρας μας, που φιλοξενούν εκατομμύρια μοναδικά εκθέματα δημιουργίες του λαού μας και που χιλιάδες υπάλληλοι που έχουν υπηρετήσει σε αυτά πάσχισαν για την προστασία τους, σε ένα τύπο διοίκησης που διασφαλίζει την εμπλοκή του κατ΄επανάληψη διεφθαρμένου όπως έχει αποδειχτεί ιδιωτικού τομέα μέσω διορισμένου Διοικητικού Συμβουλίου.

Για να επιτύχουν τον σκοπό τους για την κερδοφορία του ιδιωτικού κεφαλαίου σκόπιμα δυσφημούν το πραγματικά δημόσιο έργο που επιτελούν τα Μουσεία της Χώρας μας, φθάνοντας να αποκρύπτουν τις συχνές διακρίσεις τους όπως ότι για το 2020 το βραβείο των επισκεπτών του Tripadvisor απονεμήθηκε σε 31 μουσεία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού(Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων Κρήτης).

Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει εξαγγείλει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο μπαίνει στη νέα του εποχή, προκειμένου να εκτεθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι από τους θησαυρούς του που βρίσκονται στις αποθήκες, και ταυτόχρονα να δημιουργηθεί μια νέα περιοχή υψηλής αξίας για τον Πολιτισμό στο τρίγωνο Πολυτεχνείου, Μουσείου και Ακροπόλ. Ήδη έχει εκπονηθεί και παραδοθεί στην Λίνα Μενδώνη μελέτη για τη βιωσιμότητα και σκοπιμότητα του σχεδίου από κορυφαίο βρετανικό οίκο, με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Oι προκλήσεις για τον διάδοχο της κυρίας Λαγογιάννη είναι πολλές και οι απαιτήσεις πολυεπίπεδες με δεδομένο το σχέδιο αναγέννησης του Μουσείου και ανάδειξης της περιοχής.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις