Άρνηση; Αδιαφορία; Περιφρόνηση; Όπως και να έχει η δημόσια τηλεόραση συνεχίζει να πέφτει σε λάθη. Η Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών ανέδειξε το θέμα και σχετίζεται με την χθεσινοβραδινή  προβολή του ντοκιμαντέρ του Marco Gastine «Μέχρι τη θάλασσα».

Το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ έχει καταστεί καθολικά προσβάσιμο για την κινηματογραφική διανομή του με Ενδογλωσσικούς Υπότιτλους για Κ/κωφές/ούς και βαρήκοες/ους (SDH) καθώς και με Ακουστική Περιγραφή για τυφλές/ούς και ανθρώπους με προβλήματα όρασης (AD) από την Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών, κατόπιν αιτήματος του ίδιου του δημιουργού.

Η ΕΡΤ, όμως, επέλεξε να προβάλει το ντοκιμαντέρ στη μη προσβάσιμη μορφή του, αποκλείοντας έτσι την πολυπληθή ομάδα των Κ/κωφών, των βαρήκοων και των τυφλών.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που η δημόσια τηλεόραση αποκλείει από την ισότιμη παρακολούθηση του προγράμματός της τα ανάπηρα άτομα. Οι προσχηματικές δικαιολογίες για τη μη μετάδοση καθολικά προσβάσιμου περιεχομένου έχουν πραγματοποιηθεί και στο πρόσφατο παρελθόν και με άλλα έργα δημιουργών που είχαν τη διάθεση να αντιμετωπίσουν το κοινό με όρους ισοτιμίας και συμπερίληψης».

«Η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση της κανονικότητας, η οποία διατείνεται ότι είναι «ανοιχτή σε όλους», διέκοψε από τις 29 Ιουλίου 2019 την μετάδοση του ωριαίου κεντρικού δελτίου ειδήσεων με ταυτόχρονη απόδοση στην ελληνική νοηματική γλώσσα, υπενθυμίζει η Κίνηση.

Η Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών, με αφορμή τον αποκλεισμό από την ισότιμη παρακολούθηση του ντοκιμαντέρ «ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ», καλεί τη διοίκηση της ΕΡΤ να επανεξετάσει την πολιτική προσβασιμότητας λαμβάνοντας υπόψιν της το νομοθετικό πλαίσιο (ΚΥΑ 3586/2018 – ΦΕΚ 5491/6-12-2018), αλλά, κυρίως, την κοινή λογική.

«Η επαναφορά του κεντρικού δελτίου ειδήσεων, με ταυτόχρονη απόδοση στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ), η μεταγραφή ομιλίας σε γραπτό κείμενο (speech to text) και η ακουστική περιγραφή σε όλο το περιεχόμενο της τηλεοπτικής μετάδοσης αποτελούν την αναγκαία προϋπόθεση, ώστε αληθώς να αναφερόμαστε στη δημόσια τηλεόραση για όλες και όλους» επισημαίνει, και υπογραμμίζοντας ότι: «Μέχρι τότε το μαύρο της ΕΡΤ θα συνεχίζεται».

«Ο πραγματικός καλλιτέχνης (ανάπηρος ή μη) δεν είναι αυτός ή αυτή που κατακρεουργείται από το “κτήνος”, αλλά αυτός που με κόπο καταφέρνει τελικά να το δαμάζει» καταλήγει η Κίνηση.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις