Μπροστά σε ένα εντυπωσιακό θέαμα βρέθηκαν επιστήμονες στην Ινδονησία, ανακαλύπτοντας την αρχαιότερη σπηλαιογραφία που αναπαριστά ζώο, και χρονολογείται πριν από τουλάχιστον 45.500 χρόνια, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να είναι ακόμη παλαιότερη. Η σπηλαιογραφία βρέθηκε σε ένα δυσπρόσιτο σημείο της νήσου Σουλαουέζι της Ινδονησίας, και απεικονίζει έναν άγριο χοίρο.

Σημειώνεται πως, το 2019 η ίδια επιστημονική ομάδα είχε ανακαλύψει σε άλλη τοποθεσία στο ίδιο νησί την αρχαιότερη έως τότε σπηλαιογραφία, ηλικίας τουλάχιστον 43.900 ετών. Στο μέλλον, οι ερευνητές ευελπιστούν ότι θα ανακαλύψουν ακόμη αρχαιότερες σπηλαιογραφίες στο Σουλαουέζι.

Η ζωγραφιά έχει φυσικό μέγεθος και έχει ζωγραφιστεί με σκουροκόκκινη ώχρα. Το σπήλαιο στο οποίο βρέθηκε ονομάζεται Λεάνγκ Τεντόνγκε και είναι τοποθετημένο σε μια απομακρυσμένη κοιλάδα του νησιού, μία ώρα περπάτημα από τον κοντινότερο δρόμο. Η απεικόνιση του χοίρου φαίνεται να αποτελεί συνέχεια μιας ολόκληρης σκηνής, η οποία περιλαμβάνει ακόμη δύο χοίρους, εν μέρει μόνο διατηρημένους. Οι εν λόγω κοντοπόδαροι αγριόχοιροι, που επιβιώνουν ακόμη ως είδος, αποτελούν κατ’ εξοχήν στόχο των κυνηγών στο νησί της Ινδονησίας εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Μαξίμ Ομπέρ του αυστραλιανού Πανεπιστημίου Γκρίφιθ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science Advances», σύμφωνα με το BBC, το Γαλλικό Πρακτορείο και τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης». Οι δημιουργοί της ζωγραφισμένης εικόνας είναι άγνωστοι. Είναι πιθανό -αλλά όχι βέβαιο- ότι η ζωγραφιά έγινε από τον Homo sapiens. Όπως είπε ο Ομπέρ, «οι άνθρωποι που τη ζωγράφισαν ήταν πλήρως σύγχρονοι, σαν κι εμάς, είχαν όλη την ικανότητα και τα εργαλεία για να ζωγραφίσουν ό,τι τους άρεσε».

Η εικόνα του αρσενικού χοίρου έχει μέγεθος 136 επί 54 εκατοστά, δηλαδή μήκος σχεδόν ενάμισι μέτρου, ενώ κοντά της υπάρχουν τα χρωματιστά αποτυπώματα δύο ανθρώπινων χεριών, από τα οποία οι επιστήμονες θα προσπαθήσουν να εξάγουν δείγματα αρχαίου DNA.

«Η ανακάλυψη ενισχύει τις ενδείξεις ότι η πρώτη σύγχρονη τέχνη των σπηλαίων από τους ανθρώπους δεν εμφανίστηκε κατά την εποχή των πάγων στην Ευρώπη, όπως εδώ και καιρό εκτιμάτο, αλλά αρκετά πιο νωρίς», σημείωσε ο αρχαιολόγος Άνταμ Μπρουμ του Πανεπιστημίου Γκρίφιθ.

Η ζωγραφιά είναι η αρχαιότερη με μορφή ζώου παγκοσμίως, αλλά όχι η αρχαιότερη που έχει γίνει από άνθρωπο. Αυτή είναι ένα σχέδιο που βρέθηκε στη Νότια Αφρική και έχει ηλικία περίπου 73.000 ετών.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως, δεν είναι βέβαιη η χρονολογική περίοδος κατά την οποία οι πρόγονοι του ανθρώπου έφθασαν στην Ινδονησία και στην νοτιοανατολική Ασία. Εκτιμάται ωστόσο πως, μετά τη μαζική φυγή από την Αφρική, διέσχισαν με κάποιον τρόπο τα νησιά στο νοτιοανατολικό κομμάτι και έφθασαν στην Αυστραλία περίπου 65.000 χρόνια πριν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις