Με την φράση «δεν υπάρχουν επίσημες καταγγελίες για τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου» η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, διέψευσε την παραίτηση του Δημήτρη Λιγνάδη και είπε: «Να αφήσουμε τα πράγματα να εξελιχθούν, αν εξελιχθούν».

Εφόσον υπάρξουν συγκεκριμένες καταγγελίες, θα ερευνηθούν και δεν θα υπάρξει ανοχή είπε η κ. Μενδώνη, προσθέτοντας ότι όταν δεν υπάρχουν καταγγελίες, δημιουργούμε πλαίσιο ανθρωποφαγίας και όχι κράτος δικαίου.

Η κ. Μενδώνη ανέφερε ότι η υπόθεση αυτή «αφορά πολύ περισσότερους χώρους, είναι μια νοσηρή κατάσταση και χάρη στη γενναιότητα κάποιων ανθρώπων σαν την Μπεκατώρου είναι καιρός να σπάσει αυτό το απόστημα».

Ειδικότερα, μιλώντας στον Σκάι, η κ. Μενδώνη, σημείωσε ότι «όλο το σενάριο που στήθηκε περί παραίτησης του καλλιτεχνικού διευθυντή του εθνικού θεάτρου δεν ευσταθεί».

Όπως η ίδια δήλωσε επώνυμη καταγγελία, ούτε καν non paper δεν έχει κατατεθεί στο υπουργείο Πολιτισμού. «Αν υπάρχουν επίσημες καταγγελίες οφείλουμε να παρέμβουμε όχι όμως σε φήμες και συζητήσεις στα social media» τόνισε.

Η κυρία Μενδώνη αναφερόμενη γενικότερα στην χιονοστιβάδα αποκαλύψεων – καταγγελιών καλλιτεχνών για παρενοχλήσεις τόνισε ότι είναι μια νοσηρή κατάσταση που έρχεται στο φως και ήταν καιρός να σπάσει το απόστημα.

«Είναι μια στιγμή να ενισχύσουμε τους ανθρώπους που έχουν υποστεί βια να καταγγείλουν επώνυμα», είπε η υπουργός.

«Ο πολιτισμός έχει άμεση σχέση με την καθημερινή μας συμπεριφορά», συμπλήρωσε, ενώ σημείωσε ότι «είναι ένα φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί σε όλο το κόσμο, είναι η σειρά η δική μας να έρθουμε ενώπιος ενωπίω με το μείζον ζήτημα. Καμία ανοχή εφόσον υπάρχουν κατηγορίες που παίρνουν το δρόμο της δικαιοσύνης.

Να δούμε και τη θετική πλευρά με τους άνδρες και γυναίκες που καταγγέλλουν επώνυμα. Επισπεύδουμε και ταυτίζουμε κλάδους με νοσηρά φαινόμενα», είπε.

Αναλυτική ενημέρωση ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την υπουργό να ενημερώσει άμεσα για ό,τι συμβαίνει στο Εθνικό Θέατρο.

Σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος αναφέρεται:

«Αντί για αινιγματικές ανακοινώσεις προκειμένου να ενημερώσει ότι ο κ. Λιγνάδης παραμένει στη θέση του, η υπουργός Πολιτισμού οφείλει άμεση και αναλυτική ενημέρωση για το τι συμβαίνει στο Εθνικό Θέατρο.

Περιμέναμε ότι η κα Μενδώνη θα έχει αντιληφθεί πως το κλίμα στο χώρο του θεάτρου τις τελευταίες ημέρες δεν είναι για τις εξυπνάδες της».

Η αντίδραση Λιγνάδη

Υπενθυμίζεται ότι χθες σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δημήτρης Λιγνάδης, ξεκαθαρίζει τις φήμες των τελευταίων ωρών γύρω από το όνομά του, τονίζοντας ότι δεν τίθεται κανένα θέμα παραίτησής του από το Εθνικό Θέατρο.

Όπως σημειώνει «ουδέποτε υπήρξε παρώθηση, πολλώ δε μάλλον άνωθεν εντολή, προς υποβολή παραιτήσεως από πλευράς μου. Δεν γνωρίζω πώς προέκυψαν αυτές οι φήμες ούτε ποιο σκοπό εξυπηρετούν» και καταλήγει:

«Συνεχίζω να ασκώ τα καθήκοντά μου και να λειτουργώ με σκοπό την ευόδωση των στόχων που έχει θέσει το Εθνικό Θέατρο, στις αντίξοες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία».

Αναλυτικά η δήλωσή του:

«Σε σχέση με τις πληροφορίες που διακινούνται τις τελευταίες ώρες, περί δήθεν παραιτήσεως ή απολύσεώς μου από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, θα ήθελα να ενημερώσω υπεύθυνα ότι ουδέποτε υπήρξε παρώθηση, πολλώ δε μάλλον άνωθεν εντολή, προς υποβολή παραιτήσεως από πλευράς μου. Δεν γνωρίζω πώς προέκυψαν αυτές οι φήμες ούτε ποιο σκοπό εξυπηρετούν. Συνεχίζω να ασκώ τα καθήκοντά μου και να λειτουργώ με σκοπό την ευόδωση των στόχων που έχει θέσει το Εθνικό Θέατρο, στις αντίξοες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία.

Δημήτρης Λιγνάδης».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις