Σε μία πολύ σημαντική ενέργεια προχωράνε το Onassis Culture και η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, τις μέρες αυτές της πανδημίας, με κεντρική ιδέα: το «Σινεμά, Ανοιχτό».

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του Onassis Culture αναφέρει: «Ανοιχτό σε διαφορετικά κινηματογραφικά είδη, σε ταινίες μικρού, μεγάλου και μεσαίου μήκους, σε ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και animation, αλλά και σε εκείνες που δεν χωράνε σε κανένα είδος. Ένα “Σινεμά Ανοιχτό” σε καταξιωμένους σκηνοθέτες που χάραξαν τον δρόμο του ελληνικού κινηματογράφου και συνεχίζουν να εμπνέουν, αλλά και σε νέες τολμηρές φωνές που κάνουν τα πρώτα τους βήματα. Ανοιχτό στους ανθρώπους, τις γλώσσες, τις θεματικές και τα διαφορετικά βλέμματα. Με την ευχή σύντομα να ξανασυναντηθούμε στα ανοιχτά σινεμά της Ελλάδας και του κόσμου».

Τρεις νικητές των κινηματογραφικών Βραβείων Ίρις 2020, ο Σύλλας Τζουμέρκας (σκηνοθέτης), ο Ζαχαρίας Μαυροειδής (σκηνοθέτης – σεναριογράφος) και ο Διονύσης Σαμιώτης (παραγωγός ταινιών), προτείνει ο καθένας στο τηλεοπτικό κοινό από δυο ελληνικές ταινίες με τις οποίες εμπνεύστηκαν. Οι προβολές θα γίνουν για 3 συνεχόμενα Σαββατοκύριακα και θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 19/2 μέχρι και την Κυριακή 7/3. Οι φαν θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις προβολές μέσα από το Onassis Channel στο YouTube.

Από το 2010 η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου συνεργάζεται με το Ίδρυμα Ωνάση και στόχος τους είναι η ανάδειξη των δημιουργών της νέας γενιάς του Ελληνικού Κινηματογράφου μέσα και από ένα χρονοδιάγραμμα προηγούμενων ετών. Η δράση «Σινεμά, Ανοιχτό» ενώνει το παρελθόν με το παρόν.

Η Στέγη του Ιδρύματος στηρίζει κάθε χρόνο τον θεσμό των Βραβείων Ίρις με την τελετή απονομής να αποτελεί κορυφαίο κινηματογραφικό γεγονός. Το 2020, η τελετή πραγματοποιήθηκε ψηφιακά και αναμεταδόθηκε ζωντανά από το Onassis Channel στο YouTube, λόγω του Covid – 19. Η ευχή όλων μας είναι να επιστρέψουμε σύντομα στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες.

Το πρόγραμμα αναλυτικά:

1η Εβδομάδα

Από την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου έως την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2021

Ο Σύλλας Τζουμέρκας (Βραβείο Ίρις 2020 Σκηνοθεσίας, για την ταινία «Το Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών») επιλέγει τον «Φόβο» του Κώστα Μανουσάκη και την «Εαρινή Σύναξη των Αγροφυλάκων» του Δήμου Αβδελιώδη.

2η Εβδομάδα

Από την Παρασκευή 26 έως την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021

Ο Ζαχαρίας Μαυροειδής (Βραβείο Ίρις 2020 Σεναρίου, για την ταινία «Απόστρατος») επιλέγει την «Εκδρομή» του Τάκη Κανελλόπουλου (1966) και την «Διόρθωση» του Θάνου Αναστόπουλου (2007) .

3η Εβδομάδα

Από την Παρασκευή 5 έως την Κυριακή 7 Μαρτίου 2021

Ο Διονύσης Σαμιώτης (Βραβείο Ίρις 2020 Καλύτερης Ταινίας, για την ταινία Ευτυχία) επιλέγει τα «Πέτρινα Χρόνια» του Παντελή Βούλγαρη (1985) και το «’Αντε Γειά» του Γιώργου Τσεμπερόπουλου (1991).

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις