Υποβάθμιση του ελληνικού χρέους από τη Fitch

Υποβάθμιση του ελληνικού χρέους από τη Fitch
Ο οίκος Fitch μείωσε κατά δύο βαθμίδες τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, από το BBB+ στο BBB-, επικαλούμενος την αύξηση των "δημοσιονομικών προκλήσεων" τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση.

"Η πολύ μεγάλη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού που η Ελλάδα αντιμετώπισε αυτό το χρόνο με αρνητική την αξιολόγηση για την προοπτική ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα δυσχεράνει την ελληνική κυβέρνηση να πετύχει τον στόχο μείωσης του δημόσιου ελλείμματος στο +8,7%, φέτος, και τον περιορισμό του χρέους ελαφρά άνω του 120% του ΑΕΠ φέτος και το 2011".

Ο οίκος επιβεβαίωσε τη διατήρηση της βαθμολογίας "ΑΑΑ" της χώρας μας για την κατηγορία "Country Ceiling" και της βαθμολογίας "F2" για τον κίνδυνο αθέτησης του εκδότη (IDR) στην κατηγορία βραχυπρόθεσμου χρέους σε συνάλλαγμα.

Υποβάθμιση τραπεζών


Αφού μείωσε το βαθμό πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας το απόγευμα, ο οίκος αξιολόγησης Fitch ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι μειώνει την πιστωτική επιφάνεια μεγάλων ελληνικών τραπεζών, συνδυάζοντας αυτή τη μεταβολή με μία αρνητική προοπτική.

Οι εν λόγω τράπεζες είναι η Εθνική, η Alpha, η Eurobank, η Πειραιώς, η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα των οποίων πέφτει από το BBB στο BBB-, ενώ της ATEBank πέφτει από το BBB- στο ΒΒ+. Όλες τίθενται στο εξής υπό αρνητική επιτήρηση.