«Πρέπει να γίνουν οι προετοιμασίες»

«Πρέπει να γίνουν οι προετοιμασίες»
«Η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού, όμως πρέπει οι προετοιμασίες αυτές να γίνουν ώστε αν χρειαστεί και αν αποφασιστεί από την ελληνική κυβέρνηση να ζητηθεί, να είναι όλα έτοιμα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin), στη Μαδρίτη.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια του Eurogroup ενημέρωσε τους ομολόγους του για το περιεχόμενο της επιστολής που απέστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επισημαίνοντας ότι αυτό που προέχει στην παρούσα φάση είναι να ξεκαθαριστεί το ύψος των χρηματοδοτήσεων και οι προϋποθέσεις για την παροχή τους, στην περίπτωση που η Ελλάδα αποφασίσει να ενεργοποιήσει το μηχανισμό αρωγής στον οποίο έχουν συμφωνήσει τα κράτη μέλη της ευρωζώνης.

Μιλώντας προς τους δημοσιογράφους, λίγο μετά το πέρας των εργασιών του Ecofin, ο υπουργός Οικονομικών θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι η εν λόγω επιστολή δεν συνιστά ενεργοποίηση του μηχανισμού, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα για την ενεργοποίησή του.

Τόνισε, επίσης, ότι το πολυετές πρόγραμμα στο οποίο αναφέρεται στην επιστολή του, επί της ουσίας είναι το τριετές πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης το οποίο περιλαμβάνει δημοσιονομική προσαρμογή και διαρθρωτικές αλλαγές.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου εμφανίστηκε αισιόδοξος ως προς την έκβαση των διαβουλεύσεων που θα έχουν από τη Δευτέρα στην Αθήνα εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ. Ανέφερε, χαρακτηριστικά, ότι παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μία πρωτόγνωρη διαδικασία διαβουλεύσεων είναι βέβαιος ότι θα υπάρξει κοινός τόπος και ότι όλες οι πλευρές θα καταλήξουν σε μία ικανοποιητική συμφωνία.

Ακόμη, είπε ότι το πρόγραμμα το οποίο θα συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση με την ευρωζώνη και το ΔΝΤ «θα είναι το αναγκαίο, αυτό που χρειάζεται η χώρα». Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το πρόγραμμα αυτό θα οδηγήσει στη σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών και στις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα μας «για να γίνει πιο δυνατή και πιο ανταγωνιστική, διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα τα κοινωνικά αγαθά, τις κοινωνικές υπηρεσίες και τις κατακτήσεις που έχουμε πετύχει όλα αυτά τα χρόνια».

Ο υπουργός δήλωσε επίσης, ότι ενημέρωσε τους ομολόγους του για το πώς υλοποιείται το Πρόγραμμα Σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας και για την εξαιρετικά σημαντική μείωση, της τάξεως 40%, που έχει σημειωθεί στο δημοσιονομικό έλλειμμα κατά το πρώτο τρίμηνο του 2010.

Αναφέρθηκε ακόμη στις διαρθρωτικές αλλαγές που προτίθεται να προωθήσει η κυβέρνηση, αρχής γενομένης από τις μεταρρυθμίσεις του φορολογικού και του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά και από το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, ρυθμίσεις που αν όλα πάνε καλά θα διευθετηθούν, όπωςσημείωσε, μέχρι το καλοκαίρι.

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι όσον αφορά στο 2010 ούτε η ΕΕ ούτε το ΔΝΤ έχουν θέσει ζήτημα λήψης επιπλέον μέτρων.

Ερωτηθείς σχετικά με τη δήλωση στην οποία φέρεται να προέβη ο πρόεδρος της ΕΚΤ για ενδεχόμενα προβλήματα ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, ο υπουργός κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι αφενός μεν ο Ζαν Κλοντ Τρισέ δεν προέβη σε καμία ανάλογη δήλωση κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου και αφετέρου το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα οξυμένα προβλήματα, δεδομένου ότι οι ελληνικές τράπεζες, αντίθετα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές δεν εξετέθησαν σε τοξικά προϊόντα. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι στέρεο, όμως αυτήν την περίοδο υποφέρει από το κλίμα αβεβαιότητας που καλλιεργούν, ως ένα βαθμό και τα διεθνή ΜΜΕ.

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο η οικονομική ύφεση στην Ελλάδα να αποδειχθεί υψηλότερη από την αναμενόμενη, ο Γ. Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι εκκρεμεί από τη Eurostat η εκτίμηση για το ύψος της ύφεσης, τονίζοντας ωστόσο, ότι τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση, ουσιαστικά θα οδηγήσουν σε μείωση του ελλείμματος κατά 6%, επομένως δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την υλοποίηση του στόχου για μείωση του ελλείμματος κατά 4% του ΑΕΠ, ως το τέλος του 2010, αν η ύφεση αποδειχθεί υψηλότερη.

«Το Ecofin υιοθέτησε την εκτίμηση της Κομισιόν για 25 προγράμματα σταθερότητας, διότι η Ελλάδα βρίσκεται υπό αυξημένη επιτήρηση και η περίπτωσή της εξετάστηκε νωρίτερα», είπε ο Ολι Ρεν,  επιτρόπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων της ΕΕ.

«Περιμένουμε να δούμε αν η Ελλάδα θα ζητήσει επίσημα βοήθεια, αλλά μέχρι στιγμής δεν το έχει πράξει», δήλωσε η υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας Ελενα Σαλγάδο.

Η Ελλάδα θα αποφασίσει εντός των προσεχών εβδομάδων εάν θα ενεργοποιήσει ή όχι τον μηχανισμό οικονομικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, λέει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στο περιοδικό Newsweek. Τονίζει ότι το πακέτο βοήθειας δεν αποτελεί πρόγραμμα διάσωσης και ότι θα δώσει στη χώρα ένα περιθώριο για να προωθήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Παράλληλα, εκτιμά ότι δεν θα υπάρχει δυσκολία δανεισμού από τις αγορές τον Μάιο.

«Αυτή τη στιγμή είμαστε κατηγορηματικοί ότι δεν έρχονται νέα μέτρα», δήλωσε, μέσω του Flash 96, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, ο οποίος επισήμανε: ««Εμείς αυτό που θέλαμε το πετύχαμε στις 25 Μαρτίου για το δανεισμό μας. Ένα μηχανισμό στήριξης που μπορούμε να έχουμε έτσι ώστε να μπορούμε να δανειζόμαστε με τον καλύτερο τρόπο, όταν χρειαστεί. Προς το παρόν μένουμε εκεί πέρα. Θέλουμε να υπάρχει έτοιμος αυτός ο μηχανισμός στήριξης, με όλες του τις λεπτομέρειες, έτσι ώστε αν χρειαστεί, να προσφύγουμε, για να μπορούμε να δανειστούμε με επιτόκια τα οποία δεν θα είναι εξοντωτικά».

Την Τρίτη 20 Απριλίου το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας, με στόχο να αντλήσει 1,5 δισ. ευρώ. Τα έντοκα γραμμάτια θα μπορούν να διατεθούν και σε φυσικά πρόσωπα, με αφορολόγητη απόδοση, υπό την προϋπόθεση ότι θα διακρατηθούν μέχρι τη λήξη τους.