Ο Τρισέ δηλώνει «έκπληκτος» για ομολογία Γιούνκερ

Ο Τρισέ δηλώνει «έκπληκτος» για ομολογία Γιούνκερ
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ δήλωσε «έκπληκτος» για το γεγονός ότι ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τον ανέφερε μεταξύ αυτών που προέβλεπαν ότι η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε σοβαρή δημοσιονομική κρίση.

«Είμαι πολύ, πολύ έκπληκτος που το ακούω αυτό, αλλά δεν έχω σχόλιο», απάντησε ο Τρισέ σε Ελληνα δημοσιογράφο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο περιθώριο της ετήσιας συνέλευσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον.

Ο δημοσιογράφος παρέθεσε λεπτομερώς τις δηλώσεις που είχε κάνει ο Γιούνκερ την προηγουμένη, στη διάρκεια ενός συνεδρίου στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο της Ουάσινγκτον.

«Η ελληνική κρίση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αλλά όχι με την αντιμετώπισή της το τελευταίο έτος, έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί πριν από δύο ή τρεις δεκαετίες», είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου.

«Όμως ήταν φανερό ότι κάποια μέρα η Ελλάδα θα έπρεπε να αντιμετωπίσει αυτό το είδος του προβλήματος και ήξερα ότι το πρόβλημα αυτό θα έφτανε διότι συζητούσαμε, οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, ο πρόεδρος Τρισέ στην ΕΚΤ, η (ευρωπαϊκή) Επιτροπή και εγώ ο ίδιος, για τις προοπτικές αυτού που δεν ήταν τότε γνωστό ως αυτό που αποκαλέσαμε ελληνική κρίση», είχε προσθέσει.

«Πολύ, πολύ αντίθετος» σε κάθε είδους «πόλεμο νομισμάτων»

Επίσης, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε πως είναι «πολύ, πολύ αντίθετος» σε κάθε είδους «πόλεμο νομισμάτων», αρνούμενος πως ο όρος αυτός χαρακτηρίζει τη σημερινή κατάσταση.

Ο Τρισέ εξέφρασε την «πλήρη εμπιστοσύνη» του στην ικανότητα της διεθνούς κοινότητας «να βρει τα μέσα για να συνεχίσει να συνεργάζεται».

Ο «πόλεμος νομισμάτων», τον οποίο κατήγγειλε στα τέλη Σεπτεμβρίου ο βραζιλιάνος υπουργός Οικονομικών Γκίντο Μαντέγκα, ήταν το φόντο των συζητήσεων που διεξήχθησαν το Σαββατοκύριακο στην Ουάσιγνκτον μεταξύ των υπουργών Οικονομικών των 187 χωρών μελών του ΔΝΤ.

Ερωτηθείς σχετικά με την αδυναμία του δολαρίου, ο Τρισέ εξέφρασε την εμπιστοσύνη του προς τις ΗΠΑ.

«Οι αμερικανικές αρχές καθ' όσα γνωρίζω είναι υπέρ ενός ισχυρού δολαρίου (...) Δεν θα κάνω σχόλια για το τι μπορεί να κάνει ή να μην κάνει η Φεντ», δήλωσε επίσης ερωτηθείς σχετικά με την πολιτική της ομοσπονδιακής αμερικανικής κεντρικής τράπεζας.