Ανατροπές στο σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικού προκαλούν οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς το ΣτΕ στην ουσία ακυρώνει φόρους και περικοπές αποδοχών κρίνοντάς τα ως αντισυνταγματικά.

Έτσι το υπουργείο θα πρέπει να αναθεωρήσει τον οικονομικό σχεδιασμό του, αλλά και τα μετρά που έχουν επιβληθεί.

Σύμφωνα με τον Τύπο της Κυριακής τρεις είναι οι κρίσιμες αποφάσεις που άναψαν φωτιές στην κυβέρνηση:

Οι περικοπές των ενστόλων

Το ΣτΕ έκρινε ως αντισυνταγματικές τις περικοπές στις αποδοχές των ενστόλων με το σκεπτικό ότι ανήκουν σε ειδική κατηγορία και δη στον σκληρό πυρήνα του κράτους και έτσι χρήζουν ειδικής μεταχείρισης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, απόφαση αυτή αναμένεται να κοστίσει περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ στο κράτος.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο εκτιμά ότι θα απαιτηθούν περίπου 200 εκατ. ευρώ ώστε να καλυφθούν οι περικοπές στις αποδοχές των δικαστών, όπου το Μισθοδικείο έχει ήδη επιβάλλει «κόκκινη κάρτα».

Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Έθνος», ενδεχόμενη «ακύρωση σε ανώτατο δικαστικό επίπεδο των περικοπών για τους εν ενεργεία υπαλλήλους αλλά και τους συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων δημιουργεί ένα τεράστιο δημοσιονομικό κενό ύψους 1,1 δισ. ευρώ».

Υπογραμμίζεται δε πως το οικονομικό επιτελείο θα κληθεί όχι μόνο να επιστρέψει αναδρομικά τα ποσά που έκοψε από τον Αύγουστο του 2012, αλλά και να επαναφέρει τις αποδοχές τους στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012.

Και σημειώνει: «Οι τελευταίες μνημονιακές περικοπές που υπέστησαν οι συνταξιούχοι των ειδικών μισθολογίων βρίσκονται σε τροχιά πλήρους ανατροπής, καθώς η Δικαιοσύνη τις χαρακτηρίζει αντισυνταγματικές και αντίθετες προς τις διεθνείς συμβάσεις».

Μείωση στα εφάπαξ

Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο έκρινε ως αντισυνταγματική τη μείωση του εφάπαξ, που χορηγείται από τα Ταμεία τα οποία δεν επιχορηγούνται από το κράτος, όπως τα ταμεία των ΔΕΗ, ΟΤΕ και ΕΛΤΑ, τραπεζοϋπαλλήλων, στρατιωτικών, ξενοδοχοϋπαλλήλων, εμποροϋπαλλήλων και εργαζομένων στα λιμάνια.

Έτσι, το υπουργείο Εργασίας αναγκάστηκε να επανεξετάσει τον νέο τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ.

Επιδόματα πανεπιστημιακών

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική τη φορολόγηση των επιδομάτων των πανεπιστημιακών που αφορούν στη συμμετοχή τους σε συνέδρια και σε ενημέρωση της βιβλιοθήκης.

Τα επιδόματα αυτά δεν θεωρούνται εισόδημα και κατά συνέπεια δεν πρέπει να φορολογούνται. Με την απόφαση αυτή, το Δημόσιο θα πρέπει να επιστρέψει ως αχρεωστήτως καταβληθέντα όσα θεωρείται, ότι φορολόγησε παράνομα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις