Η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου κινείται σε χαμηλό δέκα εβδομάδων, καθώς η υποχώρηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη σε πολύ χαμηλά επίπεδα αναζωπύρωσε τις εικασίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι πιθανόν να χαλαρώσει την πολιτική της για να αποτρέψει έναν αποπληθωρισμό.

Οι ανησυχίες σχετικά με τη φυγή κεφαλαίων από τις αναδυόμενες οικονομίες κράτησαν εξάλλου τους επενδυτές μακριά από τις επενδύσεις υψηλού κινδύνου και ενίσχυσαν το ιαπωνικό γεν.

Η ισοτιμία του ευρώ διαμορφώθηκε στις αρχές της σημερινής συνεδρίασης στα 1,3489 δολάρια, κοντά στο χαμηλό 1,3479 της Παρασκευής, που είναι και το χαμηλότερο από τα τέλη Νοεμβρίου. Έναντι του γεν, η ισοτιμία του ευρώ υποχώρησε στα 137,38, επίπεδο που είναι χαμηλό επίπεδο δύο μηνών.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) την Παρασκευή έδειξαν ότι ο πληθωρισμός μειώθηκε απροσδόκητα τον Ιανουάριο στο 0,7% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, επίπεδο που είχε φθάσει και τον Οκτώβριο. Οι αναλυτές ανέμεναν την αύξηση του πληθωρισμού στο 0,9% από 0,8% που «έτρεχε» τον Δεκέμβριο.

Δεδομένου ότι η ΕΚΤ εξέπληξε τις αγορές με τη μείωση των επιτοκίων τον Νοέμβριο – μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση ότι ο πληθωρισμός είχε μειωθεί στο 0,7% -, οι εικασίες είναι έντονες ότι η ΕΚΤ μπορεί να εξετάσει νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της την ερχόμενη Πέμπτη.

«Αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης θα μειωθεί περαιτέρω στο 0,6% τον επόμενο μήνα και να παραμείνει κάτω από το 1% τον Μάρτιο. Θεωρούμε ότι αυξάνεται η πιθανότητα μειώσεων των επιτοκίων την Πέμπτη», δήλωσε ο επικεφαλής της στρατηγικής για τις αγορές συναλλάγματος της τράπεζας Barclays στην Ιαπωνία.

Αντίθετα, τα στοιχεία για την κατανάλωση στις ΗΠΑ ήταν αρκετά εύρωστα, ενισχύοντας τις απόψεις ότι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μπορεί να αντέξει την αναταραχή των αναδυόμενων αγορών, επιτρέποντας στην Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα της χώρας (Fed) να συνεχίσει τη μείωση της νομισματικής στήριξης.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις