Εξανεμίζονται, όπως όλα δείχνουν, οι πιθανότητες να φορολογηθούν τα χρήματα που έβγαλαν Έλληνες κατά το παρελθόν στην Ελβετία, όπως προέκυψε από τις δηλώσεις της Ελβετίδας υπουργού Οικονομικών με τον Γιάννη Στουρνάρα.

Η Ελβετίδα υπουργός χαρακτήρισε «παρωχημένο το μοντέλο του παρελθόντος», θέλοντας να δώσει το στίγμα της πολιτικής της χώρας, έναντι των απαιτήσεων της Ελλάδας, για φορολόγηση χρημάτων που είχαν βγει στις τράπεζες της Ελβετίας.

Ενδεικτικά η Ε. Σλουμπφ είπε ότι «μοντέλα που έχουν αναπτυχθεί στο παρελθόν για μη φορολογηθέντα χρήματα σε ελβετικές τράπεζες, εμφανίζονται παρωχημένα, πρέπει να κινηθούμε προς άλλη κατεύθυνση και αυτό θα κάνουμε».

Εξέφρασε τη βούληση της Ελβετίας για την ανταλλαγή πληροφοριών αναφορικά με τις καταθέσεις από δω και πέρα, κάνοντας αναφορά στις σχετικές συμφωνίες μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ και του G20 αλλά δεν άφησε κανένα περιθώριο επανάληψης του Βρετανικού μοντέλου φορολόγησης και για την Ελλάδα.

Πάντως, παρά το «μπλόκο», ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι «εμείς εμμένουμε και στο παρελθόν με ένα τρόπο δίκαιο. Θέλουμε να ισχύσει το Βρετανικό μοντέλο».


Υπογράμμισε επίσης ότι πρέπει να είναι ισομερής η συμμετοχή όλων των Ελλήνων στα βάρη της κρίσης, αλλά αυτό δεν φάνηκε να «συγκινεί» την ομόλογό του.

Η υπουργός απέφυγε να απαντήσει και στην ερώτηση για το ύψος των κρυφών ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία, ενώ σε ερώτηση για το αν έχει παρατηρηθεί φυγή καταθέσεων από τις ελβετικές τράπεζες, όσο διαρκεί η διαπραγμάτευση με την Ελλάδα, σημείωσε:

«Η πολιτική δεν έχει εικόνα του τι συμβαίνει στις τράπεζες, για αυτά τα θέματα είναι αρμόδιος ο φορέας επίβλεψης των τραπεζών».

Πρόσθεσε ότι «γενικά δεν έχουμε διαπιστώσει κύμα μαζικής φυγής καταθέσεων αλλά υπάρχει η τάση αρκετοί καταθέτες, όπως Γερμανοί, Γάλλοι και Ιταλοί να γνωστοποιούν το ύψος των καταθέσεών τους».

Πάντως, τόνισε ότι από εδώ και πέρα η χώρα της θα εναρμονιστεί με τις συμφωνία περί ανταλλαγής πληροφοριών.
Όσον αφορά στις μεγάλες δικαστικές υποθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη (π.χ. εξοπλιστικά) οχυρώθηκε πίσω από τη διαδικασία του αιτήματος δικαστικής συνδρομής με βάση τεκμηριωμένα στοιχεία.

Σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις οι ελληνικές καταθέσεις στις ελβετικές τράπεζες κυμαίνονται μεταξύ 30 και 60 δισ. ευρώ.