Σημαντικές δημοσιονομικές αντιφάσεις προκύπτουν από τις διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που μεταξύ άλλων προωθεί την κατάργηση 23 φορέων του Δημοσίου.

Όπως προκύπτει από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το δημόσιο θα εξοικονομήσει 2,7 εκατ. ευρώ ετησίως από το κλείσιμο των φορέων.

Την ίδια ώρα όμως το άρθρο 2 που προβλέπει κατάργηση της υποχρέωσης εταιριών να δημοσιεύουν ορισμένες αποφάσεις στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μέσω του Εθνικού Τυπογραφείου προκαλεί – σύμφωνα με το ΓΛΚ – απώλεια εσόδων 42 εκατ. ευρώ ετησίως.

Το ζήτημα έθεσε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Ντόλιος, ο οποίος απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη είπε:

«Σιγά τα ωά… ποια θα είναι η εξοικονόμηση των πόρων που επικαλείται το υπουργείο από τον κλείσιμο των οργανισμών όταν συνολικά το κράτος θα ωφεληθεί με 2,7 εκατομμύρια ευρώ ενώ από τα ΦΕΚ θα χάσει 42 εκατ. ευρώ… κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας».

«Προφανώς ο κ. Ντόλιος συγκρίνει μήλα με πορτοκάλια», απάντησε στις αιχμές ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, εξηγώντας ότι «η κατάργηση φορέων έχει όφελος για το Δημόσιο και η κατάργηση των δημοσιεύσεων έχει κόστος για το δημόσιο, αλλά όφελος για τις επιχειρήσεις», δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο όφελος που θα έχουν οι μικρές ΕΠΕ από τη μη υποχρέωση συγκεκριμένων δημοσιεύσεων στο εθνικό τυπογραφείο.

Συνεχίζοντας την απάντηση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε αιχμές κατά του προκατόχου του, Αντώνη Μανιτάκη, αναφέροντας ότι «εγώ παρέλαβα λίστες».

Όπως εξήγησε, στους ίδιους τόνους, «στο παρελθόν, κλείναμε οργανισμούς χωρίς κανέναν εργαζόμενο και κανένα δημοσιονομικό όφελος ή συγχωνεύαμε δομές και μεγάλα νομικά πρόσωπα χωρίς καμία πρόβλεψη για ουσιαστική εξοικονόμηση πόρων ως αποτέλεσμα αυτής της συγχώνευσης».

Μιλώντας, μάλιστα, για την υποχρέωση των εταιριών να δημοσιεύουν αποφάσεις και να πληρώνουν το Εθνικό Τυπογραφείο έκανε λόγο για «νταβατζηλίκι».

Για το λουκέτο στο ΙΝΕ της ΓΣΕΕ

Αίσθηση προκάλεσε στην Επιτροπή, η ανάγνωση εκ μέρους του κ. Ντόλιου, επιστολής διαμαρτυρίας για το κλείσιμο του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού, φερόμενη ως συνταχθείσα, όπως είπε, από τον υπουργό Εργασίας, Γ. Βρούτση.

Την πατρότητα της επιστολής διέψευσε ο Κ. Μητσοτάκης, ενώ ο κ. Ντόλιος διευκρίνισε αργότερα ότι η επιστολή του δόθηκε ως τέτοια από τους εργαζόμενους στο Ινστιτούτο.

Για το νέο σύστημα αξιολόγησης

Αντίστοιχα αντιμετώπισε ο κ. Μητσοτάκης και την κριτική για το νέο σύστημα αξιολόγησης, επιμένοντας πως δεν αποτελεί άλλοθι για σκοπούμενες απολύσεις – ενώ ανακοίνωσε πως εντός των δύο επόμενων εβδομάδων, θα δώσει προς διαβούλευση και πρόταση για ένα καινούργιο σύστημα επιλογής προϊσταμένων.

Σε ό,τι δε αφορά, την αναθεώρηση των διαδικασιών του ΑΣΕΠ για τις μετατροπές των συμβάσεων, δήλωσε διαθέσιμος να βελτιώσει τη διάταξη ενσωματώνοντας παρατηρήσεις της αντιπολίτευσης – αξιώνοντας ωστόσο σε κάθε περίπτωση, να αποδεχθεί η αντιπολίτευση την βασική της αρχή, ότι μονιμοποιήσεις που έγιναν χωρίς προϋποθέσεις, δεν είναι πλέον ανεκτές από το Δημόσιο.