Το AEΠ της Ρωσίας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 1,8% αυτό τον χρόνο αν βαθύνει η κρίση ύστερα από την ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία, ανακοίνωσε η Παγκόσμια Τράπεζα. “Εκτιμάμε ότι οι πολιτικοί κίνδυνοι θα είναι εμφανείς μεσοπρόθεσμα”, αναφέρει ο Οργανισμός σε έκθεσή του για τη ρωσική οικονομία.


“Αν κλιμακωθεί η κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας, η αβεβαιότητα ενδεχομένως να επικεντρωθεί γύρω από τις δυτικές κυρώσεις και την αντίδραση της Ρωσίας σε αυτές”.

Ωστόσο, κατά την Παγκόσμια Τράπεζα, η υψηλού ρίσκου πρόβλεψή της για συρρίκνωση της ρωσικής οικονομίας κατά 1,8% προϋποθέτει ότι η διεθνής κοινότητα θα εξακολουθήσει να απέχει από την επιβολή εμπορικών κυρώσεων.

Ο Οργανισμός παρείχε επίσης ένα σενάριο χαμηλού ρίσκου ανάπτυξης για τη φετινή χρονιά, λαμβάνοντας ως δεδομένο έναν μεσοπρόθεσμο αντίκτυπο της κρίσης με ανάπτυξη ΑΕΠ της τάξης του 1,1%. Στην τελευταία της έκθεση του Δεκεμβρίου, η Παγκόσμια Τράπεζα προέβλεψε ότι η οικονομία θα εμφανίσει ανάπτυξη 2,2% φέτος.

Η κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ και ΕΕ με τη Μόσχα με αφορμή την ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία απειλεί να απομονώσει την τελευταία μετά την επιβολή κυρώσεων από τη Δύση εις βάρος Ρώσων.

Οι ρωσικές αγορές και το ρούβλι κλυδωνίζονται με αποτέλεσμα τη μαζική εκροή κεφαλαίου, η οποία όπως εκτιμά το υπουργείο Οικονομικών ανήλθε σε έως 70 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο κατά το πρώτο τρίμηνο σε σχέση με τα 63 δισ δολάρια που ήταν για ολόκληρο το περυσινό έτος.

Το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ακόμη αναθεωρήσει την αρχική πρόβλεψή του στις αρχές του 2014 για ανάπτυξη του 2,5% για την φετινή χρονιά, αλλά σύμφωνα με δηλώσεις ενός υφυπουργού τη Δευτέρα, η ανάπτυξη του ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο αναμένεται να είναι “σχεδόν μηδενική”.