«Η πρόταση των κτηνοτρόφων είναι γάλα ημέρας να ονομαστεί το γάλα των 5 ημερών που υπάρχει σήμερα. Η πρόταση αυτή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και νομίζω ότι εμείς θα πάμε στη Βουλή με την πρόταση που έχουμε καταθέσει. Στο τέλος της ημέρας η Βουλή είναι αυτή η οποία αποφασίζει… Αλλαγή στην ουσία της συμφωνίας δεν μπορεί να υπάρχει» δήλωσε στον “Βήμα FM” ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θ. Σκορδάς.

Εκτίμησε ότι το όφελος των καταναλωτών «μπορεί να είναι και μεγαλύτερο (από 5 λεπτά), καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχει στο κομμάτι της διανομής και της εμπορίας του συγκεκριμένου προϊόντος ένα κόστος 6%, το οποίο οφείλεται στις επιστροφές, και ένα κόστος περίπου 15%, το οποίο οφείλεται στο συγκεκριμένο κανάλι διανομής, δηλαδή στην πώληση του μόνο μέσω των καταστημάτων απ’ το ράφι».

Για τις αλλαγές στα φαρμακεία και τα φάρμακα, είπε ότι «εντός των φαρμακείων απελευθερώνονται τα μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα φάρμακα».

Επίσης ανέφερε ότι ένα διοικητικό εμπόδιο που διαφοροποιείται είναι αυτό που έλεγε ότι για να ανοίξει ένα φαρμακείο αν είναι συνεταιρικό έπρεπε υποχρεωτικά να είναι 50-50, «δηλαδή μπορεί το ποσοστό να μην είναι ισοκατανεμημένο μεταξύ των εταίρων», και «το δεύτερο έχει να κάνει με τις ελάχιστες αποστάσεις», εκτιμώντας ότι δεν θα «πάει κανείς να κολλήσει δίπλα από κάποιο άλλο φαρμακείο, αν σε μια τοπική αγορά υπάρχει υπερκάλυψη και υπερπροσφορά».

Σε ό,τι αφορά τα ταξί ανέφερε πως «δεν σχετίζεται με τα ταξί, η αλλαγή για τα αυτοκίνητα με οδηγό, αλλά έχει να κάνει με αυτό που ίσχυε με την αλλαγή του ’12, όπου μπορούσε κάποιος να μισθώσει αυτοκίνητο με οδηγό, αλλά έπρεπε η μίσθωση να είναι κατ’ ελάχιστο για 12 ώρες, αυτό κατεβαίνει τώρα στις 6 ώρες».

Στόχος η καλύτερη τιμή

«Για το θέμα του γάλακτος λαμβάνουμε υπόψιν όλες τις απόψεις αλλά τα περιθώρια για διορθώσεις είναι λίγα» εξήγησε κορυφαίος παράγοντας του υπ. Ανάπτυξης και πρόσθεσε ότι «ήδη υπάρχει συμφωνία με την τρόικα».

Τόνισε ότι «η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης για όλα τα θέματα έχει στόχο να αντανακλάται καλύτερη τιμή παντού για τους καταναλωτές».

Η πολιτική ηγεσία έχει ήδη επικοινωνήσει με ορισμένους από τους διαφωνούντες βουλευτές και έχει δηλώσει ότι είναι ανοικτή στο ενδεχόμενο ενημέρωσης.

Ευελπιστεί ότι «θα καμφθούν οι διαφωνίες όταν έρθουν οι τελικές διατάξεις στην Βουλή, τότε θα καταλάβουν την ρύθμιση».

Και κατέληξε: «Είναι συντριπτικό πλεονέκτημα το γάλα ημέρας και το ελληνικό σήμα, που δίνει την δυνατότητα να ενισχυθούν οι Έλληνες αγελαδοτρόφοι, έστω και αν είναι κατά τι ακριβότερο».

Επιμένουν οι διαφωνούντες

Νέα πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Θ. Μωραίτης. Μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου κάλεσε τον υπουργό Ανάπτυξης «να μην έρθει να υπερασπιστεί αυτά τα οποία προτείνει ο ίδιος και όχι η τρόικα».

Χαρακτήρισε εξευτελισμό της Βουλής τον τρόπο με τον οποίο προσανατολίζεται η κυβέρνηση να φέρει προς συζήτηση και ψήφιση το πολυνομοσχέδιο: «Είναι λυπηρό για άλλη μια φορά να εξευτελίζεται η κοινοβουλευτική διαδικασία. Κρίμα που μέσα σε τρία άρθρα θα έρθουν τόσα πράγματα».

Και πρόσθεσε: «Δεν έχει έρθει το πολυνομοσχέδιο, αλλά ενημερώνω ότι διάφορες επαγγελματικές ομάδες κάθονται μαζί με τον υπουργό και διαπραγματεύονται. Ε, αυτό κι αν δεν είναι η μεγάλη ξεφτίλα. Κάποιοι κλείνουν από την πίσω πόρτα τα θέματά τους. Αυτή είναι η επιτομή του πελατειακού κράτους και αυτό το πελατειακό κράτος έχει πρόσωπο».

Την αντίθεσή του επανέλαβε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μ. Κασσής, ενώ αίσθηση προκάλεσε και η τοποθέτηση του βουλευτή της ΝΔ Γ. Βλάχου, ο οποίος αναφέρθηκε στη ρύθμιση για τηδιάρκεια ζωής του γάλακτος,σημειώνοντας ότι «όπως είναι διαλύεται ο παραγωγικός ιστός της κτηνοτροφίας».

Τη στήριξή του στους αγελαδοτρόφους εκφράζει, σε δήλωσή του, ο βουλευτής Ηλείας της ΝΔ Ανδρέας Μαρίνος, χαρακτηρίζοντας ως μονόδρομο την πρότασή τους για το γάλα.

«Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι με τους οποίους μπορεί να μειωθεί η τιμή του γάλακτος και να αρθούν οι στρεβλώσεις στην αγορά προς όφελος των καταναλωτών» δήλωσε στο ΑΠΕ ο βουλευτής Άρτας της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Στύλιος.

«Να μην καταφύγουμε», συνέχισε, «σε ρυθμίσεις που ενδεχομένως θα δημιουργήσουν νέες στρεβλώσεις και θα πλήξουν τον πρωτογενή τομέα. Τις τελευταίες ημέρες έχουν ειπωθεί νέες προτάσεις προς την κατεύθυνση αυτή».

Το απόγευμα της Τετάρτης, ένας ακόμη βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ο βουλευτής Γρεβενών Τιμολέων Κοψαχείλης, έρχεται να εκφράσει την υποστήριξή του στην κοινή πρόταση φορέων της αγελαδοτροφίας για το γάλα.

Σε δήλωσή του ανέφερε ότι «κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και οφείλουμε να την εξετάσουμε». Το ζητούμενο, όπως είπε προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι η προστασία του παραγωγικού και διατροφικού προτύπου της χώρας και κατά συνέπεια η προστασία του Έλληνα καταναλωτή.

Στ. Θεοδωράκης

Το επίμαχο ζήτημα του φρέσκου γάλακτος συζήτησε με κτηνοτρόφους και ειδικά αγελαδοτρόφους, ο επικεφαλής του κόμματος «Ποτάμι» Σταύρος Θεοδωράκης, ξεκινώντας την περιοδεία του στους 4 Νομούς της Ηπείρου, δηλώνοντας ότι «η Κυβέρνηση για άλλη μία φορά κόντεψε να πνιγεί, σε μία κουταλιά γάλα».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις