Με τις σοβαρότατες ενστάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης ξεκίνησε στην Ολομέλεια η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης υπογράμμισε ότι το κόμμα του δεν αναγνωρίζει τέτοιες διαδικασίες που είναι έκνομες και άρα δεν παράγουν και έννομα αποτελέσματα και επανέλαβε ότι «έχουμε ένα πολίτευμα, δικτατορία της τρόικας».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Νότης Μαριάς κατήγγειλε τη διαδικασία του κατεπείγοντος, επισημαίνοντας πως όταν ο Κανονισμός της Βουλής συμπεριέλαβε τη διαδικασία του κατεπείγοντος δεν είχε λάβει υπόψη του ότι θα έρχονται σε ένα νομοσχέδιο τεράστια Μνημόνια.

«Η αντιλαϊκή πολιτική συνδέεται άμεσα με αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και ζήτησε να δοθεί η δυνατότητα για περισσότερους ομιλητές και πιο άνετη συζήτηση.Την βεβαιότητα ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι της χώρας για το 2014 όχι μόνο θα επιτευχθούν αλλά θα υπάρξει και υπέρβαση κατά 525 εκ. ευρώ, όσο και το ύψος του κοινωνικού μερίσματος, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Τα μεσάνυχτα η ψηφοφορία

Προς ψήφισηεισάγεται την Κυριακή τοπολυνομοσχέδιο, στην Ολομέλεια, με την διαδικασία του κατεπείγοντος, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά από δεκάωρη συζήτηση τα μεσάνυχτα.

Το σχέδιο νόμου για τα μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας κατ’ εφαρμογή του νόμου 4046/2012 κ.α. διατάξεις ψηφίστηκε την Κυριακή,κατά πλειοψηφία (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) στις Επιτροπές Οικονομικών και Παραγωγής και Εμπορίου.

Τα κόμματα της Αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΔΗΜΑΡ, ΧΑ) καταψήφισαν όπως και οι Δημοκρατικοί Ανεξάρτητοι βουλευτές, ενώ από την συζήτηση στις Επιτροπές αποχώρησε το ΚΚΕ.

Το Σάββατο, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, επιχείρησε να κάμψει τις αντιδράσεις των ανταρτών βουλευτών της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με νέα συμφωνία, την οποία πρότεινε για το γάλα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κωστής Χατζηδάκης είχε συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιο Τσαυτάρη και τους βουλευτές κ. Πρωτόπαπα, Κουκουλόπουλο και Ρήγα από το ΠΑΣΟΚ, και Τσουμάνη και Μπούρα από τη ΝΔ.

Στη νέα συμφωνία θα υπάρχει λεπτομερής περιγραφή της διαδικασίας παστερίωσης βάσει των κοινοτικών κανονισμών, ενώ θα υπάρχει όριο στις ημέρες 7 ημέρες για παστεριωμένο.

Ικανοποιημένοι από τη συμφωνία εμφανίζονται τόσο σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Τη διάρκεια θα την καθορίζουν οι γαλακτοβιομηχανίες, αλλά μετά από ελέγχους της αρμόδιας επιτροπής.

Οι ενστάσεις του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής για το νομοσχέδιο

Γενικό και αφηρημένο χαρακτηρίζει το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής το περιεχόμενο της διάταξης για το κοινωνικό μέρισμα και αυτό διότι όπως υπογραμμίζει στην έκθεσή του, ζητήματα όπως οι κατηγορίες των δικαιούχων, τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και το ακριβές ποσό του διανεμόμενου κοινωνικού μερίσματος ανά δικαιούχο, προβλέπεται ότι ρυθμίζονται με υπουργική απόφαση και ανατίθενται στους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας αν και θα έπρεπε να προβλεφθεί η έκδοση προεδρικού διατάγματος.

Επιπλέον, η έκθεση του επιστημονικού συμβουλίου αναφορικά με τις επίμαχες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου για τα φαρμακεία κάνει μνεία στην πάγια νομολογία του ΣτΕ σύμφωνα με την οποία τα φαρμακεία δεν αποτελούν αμιγώς εμπορικές επιχειρήσεις αλλά ιδιότυπα καταστήματα, στα οποία συνδυάζεται η υπεύθυνη επιστημονική δραστηριότητα και η κοινωνική αποστολή με την εμπορική εκμετάλλευση.