Ο σημαντικός ρόλος της Ελλάδας για την ενεργειακή πολιτική που διαμορφώνεται στην Ανατολική και Νοτιανατολική Ευρώπη, αναδείχθηκε στην ημερίδα που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Συνδέσμου ΑΕ και ΕΠΕ με τη συνεργασία του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών παρά τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, και την Πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν στην Αθήνα.

Ο δρ. Rovshan Ibrahimov, επικεφαλής του Τμήματος Ανάλυσης Εξωτερικής Πολιτικής, του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών, υποστήριξε ότι, σε αντίθεση με τον αγωγό Nabucco, ο αγωγός TAP είναι συντομότερος και φθηνότερος. Επίσης, πλεονεκτεί από γεωπολιτικής άποψης, καθώς δίνει τη δυνατότητα μελλοντικά να επεκταθεί σε περισσότερες χώρες των Βαλκανίων με ανάγκες σε φυσικό αέριο.

Ο δρ. Vusal Gasimli, επικεφαλής του Τμήματος Οικονομικής Ανάλυσης και Παγκόσμιων Υποθέσεων του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν καταβάλλει προσπάθειες για τη διαφοροποίηση της οικονομίας, ώστε να μην βασίζεται αποκλειστικά στην εξόρυξη και εξαγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά και στη γνώση και την καινοτομία.

Τόνισε, ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζεται όχι μόνο ως ενεργειακός κόμβος στη Νοτιανατολική Ευρώπη, αλλά και ως η χώρα από την οποία θα διέλθει το δίκτυο οπτικών ινών της Ευρω-ασίας, στο πλαίσιο του ευρω-ασιατικού προγράμματος TASIM που η αζερική κυβέρνηση προωθεί (Project Trans-Eurasian Information Super Highway) και θα ενώνει τη Δυτική Ευρώπη με την Ανατολική Ασία.

Επίσης, χάρις στην ενοποίηση των ηλεκτρικών δικτύων της Ευρώπης και της Τουρκίας μέσω γραμμών υπερυψηλής τάσης που θα διέρχονται από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, ανοίγει ο δρόμος για την εμπορία ηλεκτρικού ρεύματος μεταξύ χωρών της Ευρώπης και της Ασίας.

Εξάλλου, η κατασκευή σιδηροδρομικών γραμμών για τρένα υψηλής ταχύτητας σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της υποθαλάσσιας σήραγγας στη θάλασσα του Μαρμαρά, αναμένεται να ενισχύσει τη διακίνηση του εμπορίου του Αζερμπαϊτζάν με τις χώρες της Νοτιανατολικής Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον κ. Gasimli, κρίσιμοι τομείς για τη μελλοντική ενίσχυση της οικονομικής παρουσίας της Ελλάδας στη χώρα του, είναι η προώθηση των προϊόντων της βιομηχανίας επεξεργασμένων τροφίμων, η μεταφορά ελληνικής τεχνογνωσίας στο πεδίο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ιδιαίτερα των φωτοβολταϊκών συστημάτων και ο τουρισμός.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις