Στις αποφάσεις του πρωθυπουργού παρέπεμψε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ερωτηθείς εάν ενδιαφέρεται για μια μετακίνησή του στη θέση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος.

Ο κ. Στουρνάρας απάντησε ότι “δεν έχω κάνει καμία σχετική συζήτηση με τον πρωθυπουργό. Η τύχη ενός υπουργού και ενός διοικητή μιας κεντρικής τράπεζας βρίσκεται στα χέρια του πρωθυπουργού και του Κοινοβουλίου”.

Για να προσθέσει, στην επανάληψη της ερώτησης: “Είμαι ευτυχής που είμαι στο υπουργείο Οικονομικών”.

Νωρίτερα, εξέφρασε την ικανοποίησή του σχετικά με τις αποφάσεις που έλαβε για την Ελλάδα το Eurogroup.

“Σήμερα θα συζητήσουμε δύο βασικά θέματα: πρώτον τη μεταρρύθμιση για την αναδιάρθρωση των τραπεζών και δεύτερον την Τραπεζική Ένωση, δηλαδή τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης (SRM) και τη Διακυβερνητική Συμφωνία (IGA)” ανέφερε.

“Όσον αφορά την Ελλάδα είμαι πολύ ικανοποιημένος. Επτά χώρες πρέπει τώρα να απευθυνθούν για τις σχετικές σημαντικές αποφάσεις στα Κοινοβούλιά τους. Το Eurogroup έδωσε ήδη την έγκρισή του για να προχωρήσουν όλες αυτές οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες, προκειμένου να καταβληθούν οι επόμενες δόσεις”, τόνισε.

“Γενικά, είμαι ικανοποιημένος. Είχαμε πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις για την οικονομική κατάσταση και τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (SMEs). Ήταν ένα πολύ πλούσιο ECOFIN και Eurogroup” ανέφερε.

“Οι τράπεζες στην Ελλάδα και στην ΕΕ είναι ασφαλείς”

Την ικανοποίησή τους για την πορεία της τραπεζικής ενοποίησης εξέφρασαν σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Ecofin, Γιάννης Στουρνάρας και από τη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Τζόναθαν Φολ, μετά το τέλος της δεύτερης συνόδου εργασίας του άτυπου Ecofin, που έγινε στο Ζάππειο.

Οι τράπεζες στην Ελλάδα και στην ΕΕ είναι ασφαλείς, είπε ο κ. Στουρνάρας, υπογραμμίζοντας ότι έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση του φιλόδοξου σχεδίου της τραπεζικής ενοποίησης και μέχρι τα μέσα Απριλίου θα είναι έτοιμοι οι σχετικοί κανονισμοί προς ψήφιση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στη συνέχεια θα πρέπει να επικυρωθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Οι διαδικασίες της τραπεζικής ενοποίησης θα συνεχιστούν και από τη χώρα που θα αναλάβει την επόμενη προεδρία, την Ιταλία.

Ερωτηθείς σχετικά με τις ελληνικές τράπεζες ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι από τα 50 δισ. ευρώ που δόθηκαν για την ανακεφαλαιοποίησή τους από το πρόγραμμα, χρησιμοποιήθηκαν ήδη τα 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών, τα 14 δισ. ευρώ για την εκκαθάριση τραπεζών όπου χρειάστηκε και τα υπόλοιπα 11 δισ. ευρώ που απομένουν ως “μαξιλάρι”. Εάν δεν χρειαστούν, θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του χρέους, πρόσθεσε.

Ο κ. Φολ επισήμανε ότι συζητήθηκαν κυρίως θέματα χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, επιχειρήσεων και νοικοκυριών, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ο τραπεζικός τομέας θα είναι η βασική πηγή χρηματοδότησης, όμως προωθούνται και βασικές εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης.

Τόνισε, επίσης, ότι το βασικό ζήτημα είναι οι τράπεζες να έχουν τη δυνατότητα, εάν χρειαστεί να σώζονται οι ίδιες και να μην επιβαρύνουν κυβερνήσεις και φορολογούμενους.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις