Ποσό 3 δισ. ευρώ άντλησε τελικά το υπουργείο Οικονομικών από τα 5ετή ομόλογα, με την επάνοδο στις αγορές, για πρώτη φορά μετά το 2010, να χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα επιτυχής.

Είναι, εν προκειμένω, χαρακτηριστικό ότι η ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα ήταν πολύ ισχυρή, καθώς το βιβλίο προσφορών (που άνοιξε στις 11 το πρωί) έκλεισε σε λιγότερο από μια ώρα μετά, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσφορές ανήλθαν σε περίπου 20 δισ. ευρώ.

Έτσι, αντλήθηκαν 3 δισ. ευρώ, ενώ ο αρχικός στόχος ήταν για ποσό 2,5 δισ. ευρώ.

Το ετήσιο κουπόνι των ομολόγων ανήλθε σε 4,75%, ενώ η απόδοση, που θα οριστικοποιηθεί μετά την εκκαθάριση, ανέρχεται σε 4,95%, ήτοι χαμηλότερα των αρχικών εκτιμήσεων για απόδοση 5%- 5,23%.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών
, η συναλλαγή αναμένεται να διακανονιστεί την επόμενη εβδομάδα, ενώ η συμμετοχή των ξένων θεσμικών επενδυτών αναμένεται να πλησιάσει το 90%.

Οι επενδυτές αυτοί χαρακτηρίζονται από το υπουργείο ως υψηλής ποιότητας και με μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για μακροπρόθεσμα επενδυτικά funds (ξένα συνταξιοδοτικά ταμεία, κλπ).

Παράγοντες της οικονομίας, επισημαίνουν ότι η επιτυχία της συγκεκριμένης έκδοσης ανοίγει τον δρόμο και για τις εκδόσεις στις οποίες ετοιμάζονται να προβούν μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, τράπεζες και επιχειρήσεις κρατικού ενδιαφέροντος.

Παράλληλα, διευκολύνει τις χρηματοροές προς τη χώρα και όχι μόνον για δανεισμό, αλλά και για επενδύσεις.

Εξάλλου, υψηλόβαθμο στέλεχος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) είχε δηλώσει ότι η επιτυχία της έκδοσης (και ως προς το ποσό και ως προς το επιτόκιο), θα έχει εξαιρετικά εμφανή επίδραση στα επιτόκια των εντόκων γραμματίων, τα οποία, κατά την έκφρασή του “θα γκρεμιστούν κι άλλο”.

Άρα, το Δημόσιο θα μπορεί στο μεσοπρόθεσμο μέλλον, να καλύπτει τις ταμειακές ανάγκες του με πολύ χαμηλότερα επιτόκια (η προχθεσινή έκδοση των 6μηνων εντόκων είχε επιτόκιο 3,01%), ενώ καθίσταται ευκολότερη η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.

Σημειώνεται, ότι, μετά τη συνάντησή του με τον επίτροπο Αλμούνια, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, είχε δηλώσει ότι με τη συγκεκριμένη έκδοση “επιβραβεύτηκε η σοβαρότητα, η συνέπεια και ο καλός συντονισμός”.


Η δημοπρασία έλαβε χώρα στο Λονδίνο με αναδόχους τις Bank of America Merrill Lynch, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan και Morgan Stanley, ενώ η έκδοση έγινε υπό το αγγλικό Δίκαιο που προστατεύει τον επενδυτή από μελλοντικές απώλειες.


Παράλληλα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου σημειώνει μεγάλη πτώση. Διαμορφώνεται στο 5,83%, από 5,98% την Τετάρτη, ενώ το spread ανέρχεται στις 439 μονάδες βάσης, από 458.https://www.flash.gr/wp-content/uploads/2014/04/10/Money_Eurocrisis.jpg


“Αποστομωτική απάντηση των αγορών”

“Το μεγάλο γεγονός είναι η επάνοδος στις χρηματαγορές. Είναι η επίσημη πανηγυρική, χειροπιαστή επιβεβαίωση της αλλαγής σελίδας, στη χώρα. Γινόμαστε ξανά αυτεξούσιοι”, δήλωσε ο Ευ. Βενιζέλος, κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη συνάντηση με τον Α. Σαμαρά.

“Οι αγορές δίνουν αποστομωτική απάντηση. Ξαναγινόμαστε η Ελλάδα που ξέρουμε. Και όλα αυτά έγιναν με τις θυσίες και τους κόπους του ελληνικού λαού”, πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος, εξαπολύοντας επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ.

“Μέρος της προεκλογικής εκστρατείας”

“Πυροβολούμε τα ίδια μας τα πόδια”, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

“Είναι σαφές ότι η πολυδιαφημισμένη “έξοδος” αποτελεί μέρος της προεκλογικής εκστρατείας. Το δημόσιο θα επιβαρυνθεί με εκατοντάδες εκατομμύρια για να μπορέσει ο κ. Σαμαράς να μετατοπίσει την επικαιρότητα από το “σκάνδαλο Μπαλτάκου” και τον ακροδεξιό εναγκαλισμό της κυβέρνησης, σε άλλα “αναστάσιμα” ζητήματα” δήλωσε ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Μηλιός.

“Η κ. Μέρκελ την Παρασκευή αναμένεται να πει ότι αν δεν συνεχίσει να υπάρχει η κυβέρνηση που παίρνει μέτρα ενάντια στην πλειοψηφία του λαού το πρόγραμμα θα είναι σε κίνδυνο. Το θέμα είναι τι θα πουν οι Έλληνες στις 18 και τις 25 Μαΐου”, πρόσθεσε.

“Η έξοδος στις αγορές, με δεδομένο ότι το χρέος παραμένει μη βιώσιμο, απαντά στα πολιτικά και επικοινωνιακά προβλήματα της κυβέρνησης. Έρχεται να στηρίξει μόνο το νέο “success story”, καθώς μέχρι πριν λίγες μέρες ο Υπ. Οικονομικών διαβεβαίωνε ότι η χρηματοδότηση του κράτους είναι εξασφαλισμένη για τους επόμενους δώδεκα μήνες” αναφέρει ο υπεύθυνος Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις