Αρνητικός για 13ο συνεχή μήνα παρέμεινε ο πληθωρισμός, καθώς μειώθηκε κατά 1,3% τον Μάρτιο εφέτος από μείωση 1,1% τον Φεβρουάριο.

Σχετικά με τα είδη που συνθέτουν το «καλάθι της νοικοκυράς» ή επηρεάζουν τις συνθήκες διαβίωσης των οικογενειών, η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) κατέγραψε ανατιμήσεις (σε ετήσια βάση) σε γαλακτοκομικά και αυγά (2,4%), νωπό μοσχάρι (2,6%), ένδυση- υπόδηση (0,4%), τσιγάρα και καπνικά προϊόντα (1,3%), κρασιά (2,9%), τιμολόγια ΔΕΗ (7,9%), φάρμακα- λόγω αύξησης της συμμετοχής των ασφαλισμένων (29,8%) και διόδια (0,9%). Σε μηνιαία βάση (Μάρτιος προς Φεβρουάριο), υπήρξαν ανατιμήσεις, μεταξύ άλλων, σε τυρί φέτα (1,1%), νωπά λαχανικά (6,9%), νωπά φρούτα (9%), τσιγάρα (0,5%), φάρμακα (2,1%) και βενζίνη (0,6%).

Στον αντίποδα, οι τιμές μειώθηκαν (σε ετήσια βάση) σε νωπά πουλερικά (7,7%), νωπό αρνί και κατσίκι (5,7%), νωπά λαχανικά (3,3%), νωπά φρούτα (7,9%), ελαιόλαδο (1,2%), νωπές πατάτες (7,7%), πετρέλαιο θέρμανσης (3%) και βενζίνη (4,2%).

Ειδικότερα, από την ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώθηκαν τα εξής:

Από τη σύγκριση του γενικού δείκτη τιµών καταναλωτή του Μαρτίου 2014 προς τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2013, προκύπτει μείωση 1,3%, έναντι μείωσης 0,2% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση το 2013 προς το 2012.

Η μείωση αυτή, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές:

1. Από τις μειώσεις των δεικτών:

α) Κατά 1,2% της ομάδας «Διατροφή και µη αλκοολούχα ποτά» λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα νωπά λαχανικά, νωπά φρούτα, νωπές πατάτες, νωπά ψάρια, δημητριακά και παρασκευάσματα, νωπά πουλερικά, αρνί και κατσίκι (νωπά) και ελαιόλαδο. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από τη αύξηση των τιμών στο νωπό μοσχάρι και γαλακτοκομικά και αυγά.

β) Κατά 1,9% της ομάδας «Στέγαση», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών των ενοικίων κατοικιών, των υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης κατοικίας και του πετρελαίου θέρμανσης. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στον ηλεκτρισμό.

γ) Κατά 1,8% της ομάδας «Διαρκή αγαθά- Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών στα είδη: έπιπλα- καλύμματα δαπέδου, οικιακές συσκευές, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.

δ) Κατά 2,2% της ομάδας «Μεταφορές», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών των αυτοκινήτων και των καυσίμων αυτοκινήτου (βενζίνης). Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα εισιτήρια αεροπλάνων.

ε) Κατά 2,6% της ομάδας «Αναψυχή- Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών του οπτικοακουστικού εξοπλισμού- υπολογιστών, των ειδών και υπηρεσιών αναψυχής και του πακέτου διακοπών.

στ) Κατά 3,9% της ομάδας «Εκπαίδευση», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, ξένων γλωσσών, φροντιστηρίων και ΙΕΚ.

ζ) Κατά 2,7% της ομάδας «Ξενοδοχεία- Καφέ- Εστιατόρια», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών των εστιατορίων- ζαχαροπλαστείων- καφενείων- κυλικείων και των ξενοδοχείων.

η) Κατά 4,4% της ομάδας «Άλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών των κουρείων- κομμωτηρίων, των ειδών ατομικής φροντίδας, των προσωπικών ειδών και των ασφαλίστρων αυτοκινήτων και δικύκλων.

2. Από τις αυξήσεις των δεικτών:

α) Κατά 1,5% της ομάδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών των τσιγάρων και των κρασιών.

β) Κατά 0,4% της ομάδας «Ένδυση και υπόδηση», λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

γ) Κατά 2,7% της ομάδας «Υγεία», λόγω αύξησης κυρίως της συμμετοχής των καταναλωτών στις λιανικές τιμές των φαρμάκων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στις ιατρικές, οδοντιατρικές, παραϊατρικές υπηρεσίες.

δ) Κατά 0,1% της ομάδας «Επικοινωνίες», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών των ταχυδρομικών υπηρεσιών. Ο γενικός δείκτης, τον Μάρτιο 2014 σε σύγκριση µε τον Φεβρουάριο 2014, παρουσίασε αύξηση 2,3%, έναντι αύξησης 2,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Εξάλλου, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός μειώθηκε κατά 1,5% τον Μάρτιο, από μείωση 0,9% τον Φεβρουάριο και έναντι μείωσης 0,2% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση το 2013 προς το 2012. Σε μηνιαία βάση (Μάρτιος προς Φεβρουάριο), ο εναρμονισμένος πληθωρισμός παρουσίασε αύξηση 1,8% έναντι αύξησης 2,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις