Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ, υπέρμαχος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, κάλεσε τους πολιτικούς που πραγματοποιούν εκστρατεία για τις ευρωεκλογές να βοηθήσουν τους πολίτες να αναπτύξουν συναισθηματικούς δεσμούς με την Ευρώπη, που εξακολουθεί να αποτελεί ένα σχέδιο για την ειρήνη και την ελευθερία.

Ο 84χρονος συντηρητικός πολιτικός, ο οποίος υπήρξε και “αρχιτέκτονας” της επανένωσης της Γερμανίας, δήλωσε στην εφημερίδα Bild ότι οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι θα πρέπει να κινητοποιηθούν και να προσέλθουν στις κάλπες στις 25 Μαΐου.

“Η Ευρώπη παραμένει ένα ζήτημα πολέμου και ειρήνης και ό,τι άλλου εντάσσεται σε αυτό. Μαζί με την ειρήνη υπάρχει και η ελευθερία, η ευημερία και η δημοκρατία”, δήλωσε ο βετεράνος πολιτικός, ο οποίος διετέλεσε καγκελάριος την περίοδο 1982-1998 και υπήρξε και ο πρώτος μέντορας της σημερινής καγκελαρίου Μέρκελ.

Όπως σημειώνει το Reuters, ορισμένα από τα κυριότερα κόμματα στην Ευρώπη, φοβούμενα την αυξανόμενη υποστήριξη στα λαϊκιστικά και ευρωσκεπτικιστικά κόμματα που μετέχουν στις εκλογές, επιχείρησαν να αναφερθούν στις αξίες για την προώθηση μίας ευρωπαϊκής συνεργασίας ύστερα από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ερωτηθείς ποια θα έπρεπε να είναι η ύψιστη προτεραιότητα για τον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η επιλογή του οποίου θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των εκλογών, ο Κολ απάντησε: “Θα πρέπει να κάνει την Ευρώπη ένα ζήτημα καρδιάς για όλους τους Ευρωπαίους”.

Ο Κολ, ο οποίος είναι πλέον αδύναμος και συνήθως εμφανίζεται σε αναπηρικό καροτσάκι, δήλωσε πολύ ανήσυχος από την κατάσταση στην Ουκρανία και είπε ότι οι διπλωματικές προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης θα πρέπει να συνεχιστούν.

“Πάνω απ΄όλα πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε ξανά μεταξύ μας. Η εμπειρία από την ζωή μου με έχει διδάξει ότι αυτό είναι εφικτό. Απλώς πρέπει να το επιθυμούμε”, είπε ο Κολ, ο οποίος διαπραγματεύτηκε με τον ηγέτη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ όταν κατέρρευσε ο κομμουνισμός στην ανατολική Ευρώπη.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις