“Η κόλαση περιμένει τους πολιτικούς της ευρωπαϊκής κρίσης στις κάλπες των Ευρωεκλογών” αναφέρει ο βρετανικός Economist στο κύριο άρθρο του, με χαρακτηριστικό εξώφυλλο που δείχνει τους ευρωπαίους ηγέτες να υποφέρουν από ακροδεξιούς και ευρωσκεπτικιστές.

Ο Φρανσουά Ολάντ εικονίζεται στη γκιλοτίνα, ο Ντέιβιντ Κάμερον στην πυρά και η Άνγκελα Μέρκελ στην αγχόνη, με φόντο πίνακα του Ιερώνυμου Μπος. Έτοιμοι να τους “κατασπαράξουν” εμφανίζονται οι Μαρίν Λεπέν, Γκέερτ Βίλντερς και Νάιτζελ Φάρατζ.

Το άρθρο προβλέπει σημαντική ενίσχυση ακροδεξιών και εθνικιστικών κομμάτων και των λεγόμενων “λαϊκιστών” τύπου Γκρίλο. Υπογραμμίζει ότι εντείνεται η οργή και η απογοήτευση των ευρωπαίων πολιτών έναντι της ευρωπαϊκής ηγεσίας, καθώς δεν στάθηκε ικανή να αντιμετωπίσει την κρίση και ότι θα ήθελαν να στείλουν στο πυρ το εξώτερον αλλά – αφού δεν μπορούν – θα την καταδικάσουν στην κάλπη.

Αυτό θα γίνει με την αποχή που αναμένεται να είναι πολύ υψηλή, αλλά και με την στήριξη των λαϊκιστικών και εξτρεμιστικών κομμάτων. Σύμφωνα με το άρθρο, ίσως τα αντιευρωπαϊκά κόμματα να καταλάβουν πάνω από το ένα τέταρτο των εδρών στο Ευρωκοινοβούλιο.

Σημαντική παρουσία θα έχουν το γαλλικό Εθνικό Μέτωπο, το ολλανδικό Κόμμα της Ελευθερίας και το βρετανικό Κόμμα της Ανεξαρτησίας.

https://www.flash.gr/wp-content/uploads/2014/05/22/economist215141.jpgΤο δημοσίευμα εκφράζει δυσπιστία για την επιτυχία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, τονίζοντας ότι ακόμη και αν έχει μέχρι στιγμής αποσοβηθεί ο κίνδυνος να διαλυθεί η νομισματική ένωση, έχει προκληθεί ανεπανόρθωτη βλάβη στην ευρωπαϊκή συνοχή.

Προστίθεται πως καθώς εντείνονται οι αντιδράσεις για το έλλειμμα δημοκρατίας που υπάρχει σε κύριους θεσμούς, είναι πιθανό ένα μέλος της Ευρωζώνης, να εκλέξει κυβέρνηση αποφασισμένη να “σκίσει” τους κανόνες και να εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα και αυτό θα προκαλούσε κλυδωνισμούς στο ευρώ και πολιτική αναταραχή.

Ως λύση, ο Economist προτείνει λιγότερη παρεμβατικότητα εκ μέρους των Βρυξελλών στην πολιτική που ακολουθείται από τα κράτη – μέλη και περισσότερες δικαιοδοσίες στα εθνικά κοινοβούλια.

Διαβάστε το άρθρο

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις