Οι αμερικανικές Αρχές ζητούν πρόστιμο υψηλότερο των 10 δισ. δολαρίων από τη γαλλική τράπεζα BNP Paribas για να διευθετήσουν τις έρευνες που γίνονται σε ομοσπονδιακό και πολιτειακό επίπεδο σχετικά με τις συναλλαγές της τράπεζας με χώρες στις οποίες είχαν επιβληθεί κυρώσεις, μεταξύ των οποίων το Σουδάν και το Ιράν, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg που επικαλείται πηγή με γνώση του θέματος.

Η τελική συμφωνία είναι πιθανόν θέμα εβδομάδων, δήλωσε η πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομασθεί, καθώς οι συζητήσεις δεν είναι δημόσιες.

Το πρόστιμο που ζητούν οι ΗΠΑ από τη BNP εμφανίζεται να έχει αυξηθεί σημαντικά, καθώς η τράπεζα είχε ανακοινώσει τον Απρίλιο ότι μπορεί να χρειασθεί να καταβάλει το ποσό των 1,1 δισ. δολαρίων που είχε ήδη σχηματίσει ως αποθεματικό.

Η μετοχή της BNP υποχώρησε κατά 6,1% στη συνεδρίαση του χρηματιστηρίου στο Παρίσι.

Οι εισαγγελικές αρχές πιέζουν επίσης την τράπεζα να αναγνωρίσει την ενοχή της όσον αφορά τις μεταβιβάσεις κεφαλαίων πελατών της, κατά παράβαση των κυρώσεων εναντίον του Σουδάν, του Ιράν και της Κούβας, δήλωσαν πρόσωπα που γνωρίζουν το θέμα.

Το ποσό που θα καταβάλει η γαλλική τράπεζα μπορεί να αποτελέσει το μεγαλύτερο πρόστιμο για ποινικό αδίκημα στις ΗΠΑ, υπερβαίνοντας το ποσό των 4 δισ. δολαρίων που συμφώνησε πέρυσι η εταιρεία BP με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Την περασμένη εβδομάδα, το Bloomberg ανέφερε ότι οι εισαγγελικές αρχές ζητούσαν ένα ποσό υψηλότερο των 5 δισ. δολαρίων από τη BNP.

Οι αμερικανικές αρχές επιδιώκουν την επιβολή ενός προστίμου – ρεκόρ που θα καταστήσει τη BNP την πρώτη γαλλική τράπεζα μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον Μπαράκ Ομπάμα, που θα υποστεί ποινή για τις συναλλαγές της με χώρες υπό καθεστώς κυρώσεων.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις