“Είναι ακόμη νωρίς για μια έξοδο στις αγορές γιατί τα επιτόκια που θα πρέπει να πληρώσουμε είναι υψηλά “τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής οικονομολόγος της Zürcher Kantonalbank της Ελβετίας, Αναστάσιος Φραγκουλίδης, εκτιμώντας ότι “κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει σε ένα με ενάμισι χρόνο”.

Ερωτηθείς για το δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα σχεδιάζει νέα έξοδο στις αγορές πριν τον Αύγουστο, με πιθανή έκδοση ομολόγου 7ετούς διάρκειας, ο κ. Φραγκουλίδης τονίζει:

“Θα ήταν λογική κίνηση αν το βλέπαμε ως μια προετοιμασία για το μέλλον, γιατί κάποια στιγμή θα πρέπει η Ελλάδα να ξαναγυρίσει στις κεφαλαιοαγορές. Θεωρώ όμως παρ` όλα αυτά ότι είναι ακόμη νωρίς γιατί τα επιτόκια που θα πρέπει να πληρώσουμε για να πάρουμε ποσά από τις χρηματαγορές είναι υψηλά σε σχέση με αυτά που μας δίνουν οι δανειστές μας… Όσο η διαφορά των επιτοκίων την οποία πληρώνουμε στις κεφαλαιοαγορές είναι μεγάλη σε σχέση με την ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ της χώρας τότε πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με την έξοδο στις αγορές. Όταν πλέον έχουμε μια ανάπτυξη του ΑΕΠ και έχουμε πείσει τις αγορές, άρα έχει μειωθεί περαιτέρω το βάρος του δανεισμού μέσω των κεφαλαιοαγορών, τότε θα μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα βήματα. Θεωρώ ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει σε ένα με ενάμισι χρόνο” υποστηρίζει.

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο η έξοδος στις αγορές τον Αύγουστο να συνδέεται με την δυσκολία εκπλήρωσης των 12 προαπαιτούμενων, που έχει δεσμευτεί η χώρα μας, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Zürcher Kantonalbank υπογραμμίζει:

Θα ήταν μια πάρα πολύ άσχημη ιδέα αν η κυβέρνηση πίστευε ότι θα μπορούσε να αποφύγει τα προαπαιτούμενα, άρα δεν θα χρειαζόταν τα κεφάλαια που έχουν προαποφασιστεί με την τρόικα και έψαχνε αυτά τα κεφάλαια στις διεθνείς κεφαλαιοαγορές. Θα ήταν μια πολύ άσχημη ιδέα για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί θα έπρεπε να βρει αυτά τα κεφάλαια σε πολύ υψηλά επιτόκια, άρα ο δανεισμός θα ήταν και πολύ πιο ακριβός. Δεύτερον, γιατί οι αγορές θα το έβλεπαν αυτό και στο μέλλον θα ζητούσαν ακόμη πιο υψηλά επιτόκια. Δηλαδή,ο δρόμος προς την μόνιμη επιστροφή της Ελλάδας προς τις αγορές θα καθίστατο πιο μακρύς και όχι πιο σύντομος”.

Σε ερώτηση αν θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό τα επόμενα χρόνια και ίσως χρειαστεί μια νέα δανειακή σύμβαση, ο κ. Φραγκουλίδης τονίζει:

“Πιστεύω ότι υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει αυτή η δανειακή σύμβαση. Θα είναι ένα πολύ χαμηλότερο ποσό από τις προηγούμενες δύο συμβάσεις, αλλά και τα μέτρα που θα είναι αναγκαία θα είναι πολύ λιγότερα από ό,τι στις προηγούμενες δύο συμβάσεις. Το πιο βασικό από ό,τι ακούω και εδώ, αλλά και στις Βρυξέλλες είναι ότι τα μέτρα που θα ζητηθούν θα είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα, άρα δεν θα έχουν άμεση επίπτωση την περαιτέρω πτώση των δυνατοτήτων του πληθυσμού. Διαρθρωτικά μέτρα χρειαζόμαστε έτσι και αλλιώς”.

Η συνέντευξη του επικεφαλής οικονομολόγου της ελβετικής τράπεζας Zürcher Kantonalbank, Αναστάσιου Φραγκουλίδη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:

Κύριε Φραγκουλίδη , σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται υψηλόβαθμο στέλεχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, η Ελλάδα σχεδιάζει νέα έξοδο στις αγορές πριν τον Αύγουστο, με πιθανή έκδοση ομολόγου 7ετούς διάρκειας και στόχο την άντληση από δύο έως τριών δισ. ευρώ. Πως βλέπετε το ενδεχόμενο αυτό;

Θα ήταν λογική κίνηση αν το βλέπαμε ως μια προετοιμασία για το μέλλον, γιατί κάποια στιγμή θα πρέπει η Ελλάδα να ξαναγυρίσει στις κεφαλαιοαγορές. Θεωρώ όμως παρ`όλα αυτά ότι είναι ακόμη νωρίς γιατί τα επιτόκια που θα πρέπει να πληρώσουμε για να πάρουμε ποσά από τις χρηματαγορές είναι υψηλά σε σχέση με αυτά που μας δίνουν οι δανειστές μας.

Ποιό είναι το επιτόκιο με το οποίο θα μπορούσε σήμερα να δανειστεί η χώρα για ενα επταετές ομόλογο;

Απ` ότι είδα νωρίτερα, στο 10ετές ομόλογο το επιτόκιο είναι στο 5,8%. Στο επταετές θα είναι κατάτι χαμηλότερο. Αν το δούμε σε δεκαετή βάση της τάξης του 5,8% είναι ακόμη σχετικά υψηλό και σε σύγκριση μάλιστα με άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία που θα πλήρωνε σήμερα 3,4%.

Μήπως ο στόχος της σχεδιαζόμενης εξόδου συνδέεται και με την δυσκολία εκπλήρωσης των 12 προαπαιτούμενων, που έχει δεσμευτεί η χώρα μας;

Θα ήταν μια πάρα πολύ άσχημη ιδέα αν η κυβέρνηση πίστευε οτι θα μπορούσε να αποφύγει τα προαπαιτούμενα, άρα δεν θα χρειαζόταν τα κεφάλαια που έχουν προαποφασιστεί με την τρόικα και έψαχνε αυτά τα κεφάλαια στις διεθνείς κεφαλαιοαγορές. Θα ήταν μια πολύ άσχημη ιδέα για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί θα έπρεπε να βρει αυτά τα κεφάλαια σε πολύ υψηλά επιτόκια, άρα ο δανεισμός θα ήταν και πολύ πιο ακριβός. Δεύτερον, γιατί οι αγορές θα το έβλεπαν αυτό και στο μέλλον θα ζητούσαν ακόμη πιο υψηλά επιτόκια. Δηλαδή, ο δρόμος προς την μόνιμη επιστροφή της Ελλάδας προς τις αγορές θα καθίστατο πιο μακρύς και όχι πιο σύντομος.

Ως επικεφαλής οικονομολόγος μιας μεγάλης ελβετικής τράπεζας, θεωρείτε ότι πρέπει να καθυστερήσει τελικά αυτή η έξοδος στις αγορές;

Θεωρώ ότι όσο η διαφορά των επιτοκίων την οποία πληρώνουμε στις κεφαλαιοαγορές είναι μεγάλη σε σχέση με την ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ της χώρας τότε πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με την έξοδο στις αγορές. Όταν πλέον έχουμε μια ανάπτυξη του ΑΕΠ και έχουμε πείσει τις αγορές, άρα έχει μειωθεί περαιτέρω το βάρος του δανεισμού μέσω των κεφαλαιοαγορών, τότε θα μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα βήματα. Θεωρώ ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει σε ένα με ενάμισι χρόνο.

Πιστεύετε ότι η πορεία αυτή συνδέεται και με τα λεγόμενα stress tests (Ασκήσεις Προσομοίωσης Κατάστασης Κρίσης) που θα υποβάλει η ΕΚΤ και τις ελληνικές συστημικές τράπεζες τον Οκτώβριο;

Βέβαια, αυτό παίζει ένα βασικό ρόλο. Θα ξέρουμε στα μέσα ως τα τέλη Οκτωβρίου τα αποτελέσματα των stress tests, άρα θα γνωριζουμε εκείνη την εποχή κατά πόσο οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν επιπρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες και κατά πόσο θα είναι σε θέση να καλύψουν αυτές τις κεφαλαιακές ανάγκες μόνες τους ή θα χρειαστούν άλλη βοήθεια. Αυτό θα παίξει σίγουρα έναν βασικό ρόλο.

Το ΔΝΤ σε πρόσφατη έκθεσή του εκτιμά ότι σε περίπτωση δυσμενών εξελίξεων, οι κεφαλαιακές ανάγκες που θα χρειαστούν οι συστημικές τράπεζες είναι μεγαλύτερες κατά 6 δισ. ευρώ από ότι προβλέπει η ΤτΕ. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη;

Μπορεί αυτό να είναι κάτι που θα προκύψει πραγματικά από τα stress tests που θα δούμε τον Οκτώβριο, αυτό βέβαια εξαρτάται από τον τρόπο που θα γίνουν τα stress tests, αν οι παράμετροι είναι πολύ σκληρές θα υπάρξει μάλλον μια επιπρόσθετη κεφαλαιακή ανάγκη, αλλά αυτό το οποίο μας λέει το ΔΝΤ να μην είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα.

Πολλοί εκτιμούν ότι θα υπάρξει ένα δημοσιονομικό κενό για τα επόμενα χρόνια, ύψους 10 δισ. ευρώ, γεγονός που θα σημάνει ίσως μια νέα δανειακή σύμβαση. Πώς βλέπετε αυτό το ενδεχόμενο;

Πιστεύω ότι υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει αυτή η δανειακή σύμβαση. Θα είναι, όπως αναφέρατε, πολύ χαμηλότερο ποσό από τις προηγούμενες δύο συμβάσεις, αλλά και τα μέτρα που θα είναι αναγκαία θα είναι πολύ λιγότερα από ό,τι στις προηγούμενες δύο συμβάσεις. Το πιο βασικό από ό,τι ακούω και εδώ, αλλά και στις Βρυξέλλες είναι ότι τα μέτρα που θα ζητηθούν θα είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα, άρα δεν θα έχουν άμεση επίπτωση την περαιτέρω πτώση των δυνατοτήτων του πληθυσμού. Διαρθρωτικά μέτρα χρειαζόμαστε έτσι και αλλιώς.

Τι διαρθρωτικά μέτρα εννοείετε;

Περαιτέρω άνοιγμα των αγορών και της εργασίας, και ιδιαίτερα το θέμα των ιδιωτικοποίησεων.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις