Σαρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό έρχονται τον Ιούλιο – μήνα επίσκεψης της τρόικας – με τις πρώτες έξι βασικές παρεμβάσεις να δρομολογούνται άμεσα. Πρόκειται για παρεμβάσεις που δημιουργούν νέο «τοπίο» σε εισφορές, επικουρικές συντάξεις και προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους.

Όπως αναφέρεται, οι αλλαγές αφορούν το σύνολο των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, ένα εκατομμύριο συνταξιούχους, αλλά και χιλιάδες εργαζόμενους με διαδοχική ασφάλιση.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως τον Ιούλιο θα γίνει το πρώτο βήμα στο μέτωπο των ενοποιήσεων, καθώς παραδίδεται στο υπουργείο Εργασίας η σχετική μελέτη.

Οι αλλαγές του Ιουλίου περιλαμβάνουν:

1. Μείωση κατά 3,9% στις ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων.

2. Μείωση κατά 5,2% στις επικουρικές συντάξεις που χορηγεί το ΕΤΕΑ σε ένα εκατομμύριο δικαιούχους. Από τη νέα χρονιά η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος θα επεκταθεί στο σύνολο των φορέων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας.

3. Ολοκλήρωση της μελέτης του ΚΕΠΕ για τις ενοποιήσεις ασφαλιστικών φορέων, με στόχο τη δημιουργία τριών ασφαλιστικών φορέων, ενώ μέχρι τον Νοέμβριο θα έχει δημιουργηθεί «Εθνικό Κέντρο Απονομής Συντάξεων».

4. Κλείδωμα των αλλαγών για όσους έχουν διαδοχική ασφάλιση. Για το σκοπό αυτό θα παραδοθεί πόρισμα στον υπουργό Εργασίας από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων.

5. Κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων που χορηγεί ο ΟΑΕΔ στους ασφαλισμένους. Πλέον, οι δικαιούχοι θα πρέπει να απευθύνονται στον ΟΓΑ για την αντίστοιχη παροχή.

6. Καθιέρωση της προσωρινής σύνταξης στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης. Για θέμα θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση από τον υπουργό Εργασίας, η οποία θα καθορίζει τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση της προσωρινής σύνταξης.

Εξανεμίζεται το εφάπαξ

Εξανεμίζει το εφάπαξ, ο νέος μαθηματικός τύπος με τον συντελεστή βιωσιμότητας που θα ισχύσει για όσους βγήκαν στη σύνταξη από την 1η Σεπτεμβρίου του 2013. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, οι περικοπές με το νέο τύπο μπορεί να φτάνουν για ορισμένους φορείς Πρόνοιας έως και 81,4%.

Η εφημερίδα αποκαλύπτει μάλιστα επίσημο έγγραφο που έστειλε το ΙΚΑ στο υπουργείο Εργασίας στις 19 Ιουνίου, με χαρακτηρισμό «Εξαιρετικά Επείγον», ζητώντας άμεσα να διευκρινιστούν σημεία της υπουργικής απόφασης σχετικά με τον υπολογισμό του βοηθήματος για τις νέες αιτήσεις, που επιβεβαιώνει τα παραπάνω.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις