Σοσιαλιστής ο επόμενος Επίτροπος Οικονομικών

Σοσιαλιστής ο επόμενος Επίτροπος Οικονομικών

Ο επόμενος Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών θα προέρχεται κατά πάσα πιθανότητα από τους Σοσιαλδημοκράτες, δήλωσε ο υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Χριστιανοδημοκράτης Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο Λουξεμβούργιος πολιτικός ξεκίνησε με τους Σοσιαλδημοκράτες ευρωβουλευτές έναν μαραθώνιο ακροάσεων με τις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το οποίο την 15η Ιουλίου θα κληθεί να επικυρώσει την εκλογή του στην προεδρία της Κομισιόν.

Ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, ο Ιταλός ευρωβουλευτής Τζάνι Πιτέλα, χαιρέτισε το γεγονός ότι ο Γιούνκερ είναι διατεθειμένος να επιλέξει έναν Σοσιαλιστή για τη θέση αυτή, η οποία θεωρείται κρίσιμης σημασίας για τον επαναπροσανατολισμό της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής με στόχο την ανάπτυξη, μετά από πολλά χρόνια λιτότητας.

Επικρατέστεροι για τη θέση του Επιτρόπου Οικονομικών εμφανίζονταν μέχρι σήμερα ο Γάλλος πρώην υπουργός Πιερ Μοσκοβισί και ο νυν πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, ο Ολλανδός Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Μια άλλη μεγάλη χώρα της ευρωζώνης που θα μπορούσε να διεκδικήσει τη θέση είναι η Ιταλία, όμως προς το παρόν η Ρώμη προωθεί την υποψηφιότητα της υπουργού Εξωτερικών Φεντερίκα Μογκερίνι για τη θέση της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Με βάση τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλδημοκρατών και των Κεντρώων ο Γιούνκερ ελπίζει ότι θα εκλεγεί άνετα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μπορεί να υπολογίζει σε μια άνετη πλειοψηφία 479 ψήφων σε σύνολο 751.