Την ΕΕ "δείχνει" η κυβέρνηση για τις αποζημιώσεις

Την ΕΕ "δείχνει" η κυβέρνηση για τις αποζημιώσεις
Ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με το ρωσικό εμπάργκο και την οικονομική καταστροφή που υφίστανται για εφέτος οι έλληνες παραγωγοί, ζητεί η ελληνική πλευρά, όπως προέκυψε από τη διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα υπό τον υπουργό Οικονομικών.

Παράλληλα κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης διαμηνύουν πως "η Ευρώπη επέβαλε το εμπάργκο και η Ευρώπη θα πρέπει να αποζημιώσει Έλληνες και ευρωπαίους παραγωγούς"

Η ζημία των παραγωγών υπολογίζεται από το υπουργείο Εξωτερικών στα 50 εκ. ευρώ.

Ωστόσο οι ίδιοι οι παραγωγοί και οι εξαγωγείς των νομών Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Γρεβενών και Κιλκίς, ζήτησαν άμεση έναρξη απογραφής και αποζημιώσεις από την ελληνική κυβέρνηση, τις οποίες στη συνέχεια τα αρμόδια υπουργεία θα μπορούν να διεκδικήσουν από τις Βρυξέλλες.

Ενώ εκατοντάδες νταλίκες με φορτία ροδάκινων και νεκταρινιών, που προορίζονταν για την αγορά της Ρωσίας, έχουν ήδη πάρει τον δρόμο της επιστροφής για την Ελλάδα, οι παραγωγοί ζητούν -μετά την απογραφή- τη βιολογική καταστροφή όσων φρούτων έχουν αλλοιωθεί και τη διάθεση "στην ευχέρεια του κράτους" όσων κριθεί ότι μπορούν πράγματι να διατεθούν προς κατανάλωση, π.χ., σε φιλανθρωπικά ιδρύματα.

"Η Ευρώπη πρέπει να αποζημιώσει"

Κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης ανέφεραν πως το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και πρέπει να δοθεί και ευρωπαϊκή λύση. "Η Ευρώπη επέβαλε το εμπάργκο και η Ευρώπη θα πρέπει να αποζημιώσει Έλληνες και ευρωπαίους παραγωγούς" σημείωναν χαρακτηριστικά υψηλόβαθμα στελέχη.

Σημείωναν δε πως αναμένονται οι αποφάσεις που θα ληφθούν σε κεντρικό Ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από το ρωσικό εμπάργκο.

Τα στελέχη του υπουργείου σχολίασαν ότι στην περίπτωση που δεν επαρκούν τα ευρωπαϊκά κεφάλαια, τότε θα εξεταστεί το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να συμπληρώσει τα ποσά για τις αποζημιώσεις, υπό την προϋπόθεση ότι η ΕΕ θα ανάψει το πράσινο φως.

"Σε διαφορετική περίπτωση θα θεωρηθεί παράνομη κρατική ενίσχυση" είπαν οι ίδιοι.

Τις επόμενες ημέρες πάντως, θα ξεκινήσει σε επίπεδο Περιφερειών η καταγραφή των επιπτώσεων από το εμπάργκο για να αποτυπωθεί το οικονομικό μέγεθος της ζημιάς των ελληνικών εξαγωγών.

Τέλος, όπως έγινε γνωστό, ήδη νοσοκομεία και στρατόπεδα αγοράζουν ποσότητες των προϊόντων που δεν θα απορροφηθούν από τη ρωσική αγορά.

Ρεπορτάζ από τηλεοπτικό σταθμό της Βέροιας"Λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο"

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την διυπουργική σύσκεψη, υπό την προεδρία του υπ. Οικονομικών και με τη συμμετοχή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Καρασμάνη, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, του υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Κούρκουλα και του υφυπουργού Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη αναφέρεται:

"Η ελληνική κυβέρνηση παρενέβη έγκαιρα, ζητώντας την κινητοποίηση της ΕΕ για την προστασία των ελληνικών και, κατ΄ επέκταση, των ευρωπαϊκών προϊόντων κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ουκρανία, πριν ακόμα ληφθεί η απόφαση για το ρωσικό εμπάργκο.

Στο πλαίσιο αυτό, δρομολογούνται λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων, μέσω της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων που προβλέπονται για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών.

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι, εφόσον χρειαστεί, τα κοινοτικά κονδύλια να ενισχυθούν από νέα εργαλεία και μηχανισμούς, ώστε να αντιμετωπιστεί έγκαιρα και συνολικά το πρόβλημα, που έχει προκύψει στην Ελλάδα και τις άλλες παραγωγούς χώρες της ΕΕ, όπως και να συμπληρωθούν από εθνικές δράσεις, σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανόνες.

Σε κάθε περίπτωση, πρώτη προτεραιότητα είναι η πλήρης και λεπτομερής καταγραφή των ζημιών, η οποία ξεκινά άμεσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Η ελληνική κυβέρνηση, επιδεικνύοντας άμεσα αντανακλαστικά, παρενέβη εγκαίρως στα ευρωπαϊκά όργανα, παρακολουθεί το πρόβλημα και θα σταθεί αρωγός στον Έλληνα αγρότη που πλήττεται
".

Ρεπορτάζ από το ΑΜΠΕΈκτακτα μέτρα στήριξης υπόσχεται η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να λάβει έκτακτα μέτρα για να στηρίξει τους παραγωγούς ροδάκινων και νεκταρινιών, ανακοινώθηκε νωρίτερα.

"Κατόπιν της πρόσφατης μείωσης των τιμών στις αγορές για τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια, απαιτείται κατεπειγόντως η ανάληψη δράσης (...). Προτείνω σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει άμεσα μέτρα με αναδρομική ισχύ, με στόχο να περιοριστεί η προσφορά και να ευνοηθεί η ζήτηση" ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Ντατσιάν Τσόλος.

Μεταξύ των μέτρων που προτείνονται είναι να αυξηθεί από το 5% στο 10% το ποσοστό των φρούτων που επιτρέπεται να αποσυρθούν από την αγορά και να διανεμηθούν δωρεάν.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, θα ληφθούν επίσης έκτακτα μέτρα για να στηριχθούν οι μεμονωμένοι παραγωγοί.

Η επίσημη απόφαση θα ληφθεί εντός των επόμενων εβδομάδων, όμως θα έχει αναδρομική ισχύ από σήμερα.
 
"Ψυχροπολεμικές αναμετρήσεις"

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή του, ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Θεόδωρος Θεοδωρίδης, επισήμανε:

"Παρακολουθούμε με ανησυχία την εμφάνιση ψυχροπολεμικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη. Οι επιπτώσεις τους στον τόπο μας (...) ακυρώνουν πολλές προσπάθειες ανάταξης και εξόδου από την κρίση. Πρέπει να καταμετρηθούν οι ζημιές και να πληρωθούν οι δικαιούχοι".