Την ανάγκη να υπάρξει συντονισμός στις χώρες της ευρωζώνης για την τόνωση της ανάπτυξης, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Πέδρο Πάσος Κοέλιο στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Υπήρξε απόλυση σύμπτωση απόψεων με τον Πορτογάλο ομόλογό μου στην ανάγκη για μεγαλύτερη συναίνεση μέσα στην Ευρώπη» σημείωσε, επισημαίνοντας:

«Τα βήματα για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση για τη δημοσιονομική και τραπεζική ένωση δείχνουν ότι το αίτημα για καλύτερη και περισσότερη Ευρώπη δεν είναι απλώς σύνθημα, αλλά αίτημα που υλοποιείται. Η σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό τον κ. Γιούνκερ δείχνει ότι γίνονται βήματα για την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων. Η κίνηση Ντράγκι δείχνει απόφαση για χτύπημα της ύφεσης και την επικροτούμε.

Τα τελευταία δύο χρόνια, η Ευρώπη έχει κάνει βήματα που μέχρι πρότινος ήταν αδιανόητα. Οι δύο χώρες μας, όπως και η Ευρώπη βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Συζητήσαμε με τον κ. Κοέλιο την κρίση στην Ουκρανία και την υποτροπή στη Συρία. Η Ευρώπη πρέπει να μείνει ενωμένη και να υιοθετήσει πολιτικές σταθερότητας και ασφάλειας. Για να ασκήσει θετική επιρροή, πρέπει να είναι ενωμένη και μέσα από τις κρίσεις να βγει ακόμη πιο ενωμένη».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι η Ελλάδα είχε μεγάλη υστέρηση ανταγωνιστικότητας και μεγάλο χρέος.

«Καταφέραμε να έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα, να βγούμε με επιτυχία στις αγορές, να σταματήσουμε την άνοδο του χρέους και να μπούμε στην ανάκαμψη. Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι στη χώρα μας έχει αρχίσει και μειώνεται και ότι η ανάκαμψη θα φανεί στη χρονιά που περνάμε.

Επίσης, βελτιώσαμε τη θέση στην ανταγωνιστικότητα και φιλοδοξούμε να πάμε ακόμη καλύτερα.

Θέλουμε να μπούμε στις πρώτες θέσεις της ανταγωνιστικότητας, διεθνώς.

Σε λίγο, θα πιστοποιήσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους χωρίς ανάγκη για μνημόνια και νέα δανεικά, ανακουφίζοντας τον ελληνικό λαό από το πρόβλημα της ανεργίας και από την πίεση της φορολόγησης. Όλα αυτά τα πετύχαμε σταδιακά και σταθερά, με σοβαρότητα και με πίστη στη θέση της στην Ευρώπη και τη θέση της στον κόσμο» ανέφερε ο κ. Σαμαράς.

Συνεχίζοντας τόνισε
:

«Πιστεύω ότι αν μία χώρα επιθυμεί να μείνει ζωντανή σε αυτό το παγκόσμιο ανταγωνιστικό περιβάλλον πρέπει να κάνει διαρθρωτικές αλλαγές.

Επίσης, η Ελλάδα υπέφερε κυρίως στο πρώτο πρόγραμμα περισσότερο από όσο έπρεπε. Οι διεθνείς οργανισμοί συμφώνησαν ότι οι πολλαπλασιαστές που χρησιμοποιήθηκαν δεν ήταν ακριβείς και αυτό προκάλεσε μεγαλύτερη ύφεση.

Η χώρα πέρασε δια πυρός και σιδήρου. Οι θυσίες του ελληνικού λαού είναι απίστευτες.

Ως πρωθυπουργός πρέπει να κοιτάζω το μέλλον, η ιστορία θα γράψει για το παρελθόν. Η Ελλάδα θα μιμηθεί την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, θα βγει στις αγορές και θα σταθεί στα πόδια της».

Συνάντηση με Παπούλια

https://www.flash.gr/wp-content/uploads/2014/09/09/papouliaskoelio1.jpg«Βρισκόμαστε στον ίδιο παρονομαστή. Περιμένουμε την ανάπτυξη, την απασχόληση, να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας των νέων, που δυστυχώς είμαστε πρωταθλητές στην Ευρώπη. Ξεπεράσαμε και την Ισπανία.

Όλα αυτά είναι κοινά προβλήματα που χρειάζονται κοινή αντιμετώπιση και νομίζω ότι η επίσκεψή σας προς τα εκεί κατατείνει, για να βρούμε κοινούς δρόμους για την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, τον οποίο υποδέχτηκε στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Κ. Παπούλιας πρόσθεσε ότι κοινωνικο-οικονομική κρίση έφερε πολύ πιο κοντά την Ελλάδα και την Πορτογαλία και επιβάλλει να διαμορφώσουν κοινή πολιτική για την αντιμετώπισή της.

«Οι λαοί μας υποφέρουν και έχουν εξαντληθεί οι δυνατότητες πλέον της αντοχής, του ελληνικού λαού τουλάχιστον» επισήμανε ο Πρόεδρος.

Από την πλευρά ο κ. Κοέλιο σημείωσε:

«Νοιώθω πολύ μεγάλη έκπληξη που ύστερα από περίπου 4 χρόνια μεγάλων προσπαθειών, η Ευρώπη και ιδιαίτερα η Ευρωζώνη δεν έχουν καταφέρει να επιτύχουν αυτές τις προοπτικές της βιώσιμης ανάπτυξης και της ανάκαμψης που θεωρούσαμε ότι θα υπήρχαν πλέον. Παρά ταύτα, υπάρχουν ακόμα μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην Ευρώπη».

Ο πορτογάλος πρωθυπουργός επισήμανε ότι -πέραν της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας- ακόμα και η Ισπανία, η οποία δεν είχε πρόγραμμα προσαρμογής, προχώρησε σε διαρθρωτικές αλλαγές και πως αναμένεται και άλλες μεγάλες χώρες να προχωρήσουν σε αυτές δεδομένου ότι η Ευρώπη χρειάζεται να ενισχύσει τα θεμέλιά της για να επιτύχει την ανάπτυξη στο μέλλον.


ΣΥΡΙΖΑ

«Ο κ. Σαμαράς θα πρόσφερε άφθονο γέλιο με τις δηλώσεις του για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αν δεν ήταν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας. Παραμένει, όμως, πρωθυπουργός μιας χώρας που έχει βιώσει τις πιο δραματικές συνέπειες μιας βάρβαρης και αντικοινωνικής πολιτικής, για την οποία δεν λέει λέξη.

Δεν σταματά, όμως, να αναμασά με απαράμιλλο κυνισμό δηλώσεις για έξοδο από το μνημόνιο, το οποίο την ίδια στιγμή εφαρμόζει με κάθε κόστος για τον ελληνικό λαό. Η Ελλάδα χρειάζεται μια κυβέρνηση που θα υπερασπιστεί στην Ευρώπη τα συμφέροντα των πολιτών της και όχι μαριονέτες που χορεύουν στο ρυθμό των ισχυρών».

Απάντηση Βούλτεψη

«Ο μόνος που προσφέρει άφθονο γέλιο είναι ο κ. Τσίπρας» δήλωσε η Σοφία Βούλτεψη.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο κ. Τσίπρας για τις δικές του δηλώσεις επιλέγει ως φόντο τη βίλλα της ιστορικής οικογένειας αριστοκρατών Ντ’ Έστε, έχοντας μόλις παρουσιάσει την… «αιρετική»- όπως σημειώνει- άποψη σε αυτούς τους οποίους καταγγέλλει.

«Δεν γνωρίζουμε ωστόσο, αν διασκέδασαν το ίδιο οι συνιστώσες και οι εσωκομματικοί του κ. Τσίπρα, παρακολουθώντας τον να “ενημερώνει” τους κυρίους Ντάισελμπλουμ και Άσμουσεν» πρόσθεσε.

Ανταπάντηση ΣΥΡΙΖΑ

«Η κυβερνητική εκπρόσωπος ξεπερνά κάθε μέρα τον εαυτό της στις ανούσιες και χωρίς πολιτικό περιεχόμενο δηλώσεις», ανακοίνωσε ο Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις