Στο τέλος του 2016 προβλέπεται να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων που περιλαμβάνει τα νησιά Τήνο, Μύκονο και Πάρο.

Η ολοκλήρωση του έργου με τη διασύνδεση της Νάξου και των συνοδευτικών έργων υποδομής τοποθετείται στο 2019, οπότε η εξοικονόμηση πόρων από τη μείωση του κόστους ηλεκτροδότησης των νησιών θα φθάσει στα 100 εκατ. ευρώ ετησίως.

Με την προσθήκη, αργότερα, της Κρήτης, η μείωση του κόστους και κατ’ επέκταση της επιβάρυνσης των καταναλωτών (που χρηματοδοτούν το υψηλό κόστος ηλεκτροπαραγωγής στα νησιά, μέσω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας στους λογαριασμούς) μπορεί να ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Οι συμβάσεις για την κατασκευή της πρώτης φάσης του έργου υπογράφηκαν στην Αθήνα.

Πρόκειται για επένδυση προϋπολογισμού 240 εκατ. ευρώ (προβλέπεται χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων) που περιλαμβάνει τα εξής έργα:

– Υποβρύχια διασύνδεση Λαυρίου- Σύρου, μήκους 108 χλμ. Ανάδοχος είναι η εταιρεία Prysmian και ο χρόνος παράδοσης είναι 22 μήνες.

– Υποβρύχιες διασυνδέσεις της Σύρου προς Τήνο, Μύκονο και Πάρο (ανάδοχος «Ελληνικά Καλώδια», παράδοση σε 22 μήνες).

– Υποσταθμοί σε Λαύριο, Σύρο, Μύκονο και Πάρο (ανάδοχος η Alstom, παράδοση σε 22 μήνες).

– Συγκρότημα αντιστάθμισης ανέργου ισχύος στη Σύρο (ανάδοχος ΑΒΒ, παράδοση σε 18 μήνες).

Στην ομιλία του κατά την εκδήλωση, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Μάκης Παπαγεωργίου, τόνισε ότι το έργο θα είναι επωφελές όχι μόνο για τα νησιά αλλά και για όλους τους καταναλωτές ρεύματος που θα δουν σημαντικές μειώσεις στους λογαριασμούς τους και πρόσθεσε:

«Θωρακίζουμε και ένα από τα πιο δυναμικά κομμάτια της οικονομίας μας, τον τουρισμό, καθώς με τα έργα αυτά βάζουμε τέλος στους κινδύνους blackout για τους βασικούς τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας» ενώ, παράλληλα, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τη μέγιστη αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα νησιά.

«Το έργο αλλάζει το μέλλον των Κυκλάδων» επισήμανε ο υπουργός Εργασίας και βουλευτής Κυκλάδων, Γιάννης Βρούτσης, ενώ ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γ. Χατζημάρκος διαβεβαίωσε ότι η περιφέρεια θα διευκολύνει με κάθε τρόπο την υλοποίηση του έργου και ζήτησε να επεκταθεί το δίκτυο και στα Δωδεκάνησα.

Χαιρετισμούς απηύθυναν οι πρεσβευτές της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Σουηδίας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις