Περικοπές και στις αναπηρικές συντάξεις;

Περικοπές και στις αναπηρικές συντάξεις;
Τη σφοδρότατη αντίδραση των οργανώσεων ΑμΕΑ προκαλεί δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου που αναφέρει πως εξετάζονται εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τη χορήγηση των αναπηρικών συντάξεων και περικοπή φοροαπαλλαγών.

Οι "5 + 1 αλλαγές" που βρίσκονται επί τάπητος σύμφωνα με το δημοσίευμα περιλαμβάνουν:

1. Επανεξέταση των προϋποθέσεων χορήγησης των αναπηρικών επιδομάτων και σύνδεσή τους με εισοδηματικά ή ακόμα και περιουσιακά στοιχεία, η οποία θα οδηγήσει το επίδομα αναπηρίας των 523 ευρώ σε σημαντική μείωση για όσους έχουν άνω του 80% αναπηρία, αλλά επαρκή εισοδήματα για το κόστος συνοδού και τις ανάγκες τους.

2. "Εξορθολογισμό" των ποσοστών αναπηρίας που ισχύουν για διάφορες παθήσεις, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι μεγάλος αριθμός ασφαλισμένων απορρίπτεται από τα ΚΕΠΑ για την κύρια πάθησή τους και επανέρχονται με δευτερεύουσα πάθηση (κυρίως ψυχιατρική).

3. Εναρμόνιση της νομοθεσίας που εφαρμόζουν σήμερα τα Ταμεία και οι υπηρεσίες Πρόνοιας.

4. Προσδιορισμό αντικειμενικών κριτηρίων για τη διάρκεια χορήγησης και επανελέγχου των ιατρικών γνωματεύσεων για τα ποσοστά αναπηρίας.

5. Επανεξέταση από μηδενικής βάσεως και με εισοδηματικά κριτήρια όλων των φορολογικών απαλλαγών για όσους κρίνονται ανάπηροι.

"Μόνο τρομοκρατικό σενάριο οριστικής εξαφάνισης των κοινωνικών πολιτικών και της στήριξης στα άτομα με αναπηρία μπορεί να χαρακτηριστεί το πρωτοσέλιδο του Ε.Τ." αναφέρει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία.

"Οι πραγματικές στρεβλώσεις αφορούν στην οικονομική εξαθλίωση στην οποία έχουν περιέλθει τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους τα χρόνια του μνημονίου. Στρέβλωση αποτελεί η ελάχιστη προστασία που παρέχεται στα άτομα με αναπηρία, σε ευθεία αντίθεση με το Σύνταγμα της χώρας και τη Διεθνή Σύμβαση για τα δικαιώματα των ΑμεΑ του ΟΗΕ, που κατά τα άλλα αποτελεί νόμο του κράτους!" σημειώνουν.

"Αν φανταστούμε το σενάριο να πραγματοποιηθεί έστω και μία από τις οδηγίες των «υψηλόβαθμων στελεχών» της Πρόνοιας και των Ταμείων, μπορούμε πλέον να κάνουμε λόγο για διατεταγμένο σχέδιο εξόντωσης της πλέον ευάλωτης κοινωνικής ομάδας" τονίζουν.

"Στη χώρα που η ανεργία στα άτομα με αναπηρία έχει χτυπήσει κόκκινο, η κοινωνική πρόνοια έχει περιέλθει σχεδόν εξολοκλήρου στη διακριτική ευχέρεια των οικογενειών και το κόστος της αναπηρίας δεν έχει μετρηθεί ποτέ, παρά τις συνεχείς πιέσεις του οργανωμένου αναπηρικού κινήματος, η περικοπή οποιασδήποτε από τις ελάχιστες φοροελαφρύνσεις ή μέρους των πενιχρών συντάξεων θα οδηγήσει σε κοινωνική κρίση και σε δυσβάσταχτα περιθώρια επιβίωσης" καταλήγει η ανακοίνωση.