Την πιλοτική εφαρμογή της εκμηχάνισης της συγκομιδής και ξήρανσης των ελληνικών καπνών ώστε να επιτευχθεί μείωση του κόστους παραγωγής, με αύξηση της αποδοτικότητας προς όφελος του αγρότη, επιχειρεί η εταιρεία ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, θυγατρική εταιρεία της Philip Morris International (PMI).

Τα παραπάνω τονίστηκαν στη διάρκεια ειδικής ενημερωτικής εκδήλωσης, που διοργάνωσε στην Καβάλα η ελληνική εταιρεία παραγωγής προϊόντων καπνού, με τη συμμετοχή ειδικευμένων στελεχών της Philip Morris Ελλάδας και συνεργατών της στη βόρεια Ελλάδα, για την παρουσίαση καλών αγροτικών πρακτικών που επιδιώκει, προκειμένου τα ελληνικά καπνά να διατηρήσουν την υψηλή τους ποιότητα, ενισχύοντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητά τους.

Όπως αναφέρθηκε, μέχρι σήμερα η συγκομιδή και η ξήρανση γίνεται μόνο με το χέρι και με παραδοσιακές μεθόδους, που καθιστούν την καπνοκαλλιέργεια μια ιδιαίτερα δύσκολη και δαπανηρή αγροτική εργασία.

Αλλάζει το “προφίλ” του Έλληνα καπνοκαλλιεργητή

Εκτιμάται ακόμη ότι η εισαγωγή σύγχρονων μηχανημάτων σε αυτή τη διαδικασία θα μεταβάλλει σημαντικά το “προφίλ” του Έλληνα καπνοκαλλιεργητή.

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο διευθυντής Αγροτικών Προγραμμάτων της PMI για τα καπνά ανατολικού τύπου στην Ελλάδα και την Τουρκία Ζαφέρ Γιλντίζ, η εταιρεία, αυτό το διάστημα, αξιολογεί τρία διαφορετικά μηχανήματα ώστε να επιλεγεί το πλέον κατάλληλο που θα συμβάλλει στη συγκομιδή του καπνού, διατηρώντας αναλλοίωτη την ποιότητά του, ενώ ήδη ελληνική εταιρεία στη Θεσσαλονίκη έχει αναλάβει, για λογαριασμό της Philip Morris στην Ελλάδα και των συνεργατών της, να κατασκευάσει ένα τέτοιο μηχάνημα, το κόστος του οποίου δεν θα ξεπερνά τα 40.000 ευρώ.

Η διαδικασία της εκμηχάνισης αναμένεται να οδηγήσει από τον μικρό καπνοκαλλιεργητή των 500 κιλών στους καπνοκαλλιεργητές των τριών, πέντε ή ακόμα και δέκα τόνων καπνού, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό σε μια περιφέρεια όπως αυτή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που αντιπροσωπεύει το 25-30% της ετήσιας παραγωγής καπνών ανατολικού τύπου στην Ελλάδα.

Καλές πρακτικές

Μεταξύ άλλων, ο κ. Γιλντίζ αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλει τα τελευταία χρόνια η εταιρεία για την παραγωγή υψηλής ποιότητας καπνών, με τις ελάχιστες δυνατές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον και την υγεία των εργαζομένων στις καπνοκαλλιέργειες.

Επεσήμανε, δε, πως μεταξύ των βασικών στόχων της εταιρείας παγκοσμίως είναι η εξάλειψη της παιδικής εργασίας και η εφαρμογή εκείνων των πρακτικών από τους καπνοκαλλιεργητές που θα τους επιτρέψουν να εναρμονιστούν με τα διεθνή στάνταρτ της αγροτικής παραγωγής.

Το τρίπτυχο Σοδειά-Περιβάλλον-Άνθρωπος αποτελεί τη βασική αρχή των Καλών Αγροτικών Πρακτικών, την οποία έχει υιοθετήσει και η PMI, ενώ σημαντικός, όπως τονίστηκε, είναι και ο Κώδικας Πρακτικών Εργασίας που εφαρμόζει η εταιρεία από το 2011 στην Ελλάδα, στοχεύοντας -μεταξύ άλλων- στην προστασία των καπνοκαλλιεργητών κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, με τη χρήση όλων των απαραίτητων προστατευτικών υλικών και μέσων.

Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά καπνά ανατολικού τύπου, επισημάνθηκε η προσπάθεια να μην αλλοιωθεί η ποιότητά τους μέσω της προώθησης -από την πλευρά της εταιρείας- της χρήσης ελληνικών πιστοποιημένων σπόρων από τους καπνοκαλλιεργητές.

Εξωστρεφές αγροτικό προϊόν ο καπνός

Όπως υπογράμμισε, στο πλαίσιο της παρουσίασης, ο διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων της ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ ΑΒΕΣ Ιάκωβος Καργαρώτος, ο καπνός αποτελεί τον μοναδικό συνδυασμό εξωστρέφειας, απασχόλησης και συνεισφοράς στα δημόσια έσοδα, γεγονός που αποτυπώνεται με νούμερα ως εξής:

– Σε 366.000.000 ευρώ ανήλθε το 2013 το συνολικό κόστος εξαγωγών καπνών και τσιγάρων.

– Εξήντα χιλιάδες οικογένειες ζουν από τον καπνό σε όλα τα στάδια της παραγωγής και μεταποίησής τους.

– Σχεδόν 3.200.000.000 ευρώ συνεισέφερε ο κλάδος, μέσω του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ, στα δημόσια ταμεία, καλύπτοντας το 7% του τακτικού προϋπολογισμού.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις