"Φθηνότερη" η ζέστη τον φετινό χειμώνα

"Φθηνότερη" η ζέστη τον φετινό χειμώνα
Τις τιμές σχεδόν σε όλες τις πηγές εναλλακτικής θέρμανσης αναμένεται να ρίξει η μείωση του Ειδικούς Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30%.

Εξαίρεση σε αυτό αποτελούν τα κλιματιστικά και γενικότερα οι ηλεκτρικές συσκευές θέρμανσης, αφού το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος επιβαρύνθηκε τη φετινή χρονιά με έμμεσες αυξήσεις.

Η τιμή διάθεσής του για φέτος τον Οκτώβριο θα είναι στα ίδια επίπεδα τιμών με την τιμή έναρξης του Οκτωβρίου πέρυσι, δηλαδή στα 68 λεπτά η κιλοβατώρα, κατά 9 λεπτά ωστόσο χαμηλότερα από τον μέσο όρο πέρυσι, όπως αναφέρει η «Καθημερινή».

Μειωμένες κατά 10% εμφανίζονται οι τιμές στα ξύλα αυτή την περίοδο, σε σύγκριση με την περσινή χρονιά. Προς το παρόν πάντως οι τιμές των στερεών καυσίμων (καυσόξυλα, πέλετ) μετά το «ράλι» των δύο τελευταίων ετών, κινούνται προς τα κάτω με τους εμπόρους της αγοράς να καταφεύγουν σε ειδικές προσφορές για να ενισχύσουν τη ζήτηση που εμφανίζεται μειωμένη σε ποσοστό 30% σε σχέση με πέρυσι.

Η μέση τιμή πώλησης ελληνικού ξύλου κυμαίνεται από 55- 67 ευρώ το κυβικό. Κατά 20% χαμηλότερα κυμαίνονται οι τιμές στα εισαγόμενα ξύλα που έρχονται κυρίως από τη Βουλγαρία και λαθραία.

Οι καταναλωτές φυσικού αερίου θα έχουν χαμηλότερη τιμή φέτος από τον μέσο όρο της χρονιάς, η εξοικονόμηση ωστόσο έναντι του πετρελαίου περιορίζεται στο 41% έναντι έναντι 42% την περσινή περίοδο, λόγω της μείωσης του ΕΦΚ στο θέρμανσης.

Πηγή: Η Καθημερινή