Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκαν οι τιμές των μετοχών στη συνεδρίαση του χρηματιστηρίου με το κλίμα να επιδεινώνεται ραγδαία και την αγορά να διασπά βίαια καθοδικά το ψυχολογικό επίπεδο των 1.000 μονάδων, αλλά και τις 950 μονάδες, ενώ μέσω αρνητικού κλίματος και στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να σκαρφαλώνει πάνω από το 7% για πρώτη φορά από τον περασμένο Μάιο.

Η επιδείνωση του κλίματος στη χρηματιστηριακή αγορά και στην αγορά ομολόγων αποδίδεται από εγχώριους και διεθνείς αναλυτές στην έντονη ανησυχία των ξένων επενδυτών στα σχέδια εξόδου της Αθήνας από το πρόγραμμα διάσωσης, η οποία έρχεται να προστεθεί στο αυξημένο πολιτικό ρίσκο.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε σε νέα χαμηλά έτους και σε χαμηλά 13 μηνών, στις 948,21 μονάδες σημειώνοντας πτώση 5,70%.

Είναι το χαμηλότερο κλείσιμο από τη συνεδρίαση της 6ης Σεπτεμβρίου 2013 (939,34 μονάδες).

Ενδοσυνεδριακά η πτώση ξεπέρασε και το 6% με τον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη να υποχωρεί έως τις 943,60 μονάδες, όταν σημείωνε πτώση έως και 6,16%.

Από τις αρχές του έτους καταγράφει απώλειες σε ποσοστό 18,45%.

Η αξία των συναλλαγών ήταν σημαντικά αυξημένη έναντι της προηγούμενης συνεδρίασης και ανήλθε στα 166,03 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 5,67%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 5,00%.

Στο «κόκκινο» έκλεισαν οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν οι δείκτες του Εμπορίου (-7,67%), των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-7,65%), των Κατασκευών (-7,47%) και των Τραπεζών (-7,08%).

Ανοδικά κινήθηκαν 29 μετοχές, 114 πτωτικά και 11 παρέμειναν σταθερές.

https://www.flash.gr/wp-content/uploads/2014/10/14/xrhmatisthrio14101400005.jpg


Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν πως όσο δεν αλλάζει το κλίμα στην πολιτική αρένα, όσο παραμένουν εκτός οι ξένοι και τα ισχυρά χαρτοφυλάκια, όσο η οικονομία πελαγοδρομεί μέσα στο προεκλογικό περιβάλλον η προσφορά θα υπερισχύει της ζήτησης.


Πιέσεις δέχονται στη δευτερογενή αγορά
ταελληνικά ομόλογα.

Η απόδοση του10ετούς ομολόγουείχε αυξηθεί στο 7,03%, με αποτέλεσμα η διαφορά απόδοσης (περιθώριο) από το αντίστοιχο γερμανικό ομόλογο (του οποίου η απόδοση υποχωρεί στο 0,87%) να διευρυνθεί στο 6,16% από 5,78%.Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στον σκεπτικισμό που επικρατεί στους κόλπους της ΕΕ, όπως αυτός αποτυπώθηκε στις δηλώσεις του Αυστριακού υπουργού ΟικονομικώνΧανς Γιεργκ Σέλινγκ(Hans Joerg Schelling)- αναφορικά με το σχέδιο πρόωρης εξόδου της χώρας από τον μηχανισμό τουΜνημονίου.

Σε ανάλογη τροχιά κινούνται και οι αποδόσεις των υπόλοιπων ελληνικών ομολόγων, με αυτήν του 3ετούς να έχει αυξηθεί στο 4,21% και του 5ετούς στο 4,99%.


Kληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στην αγορά ομολόγων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, επιβεβαίωσε ότι στόχος της κυβέρνησης, όπως αποτυπώνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, παραμένει η έκδοση μέχρι τέλους του έτους επταετούς ομολόγου, καθώς και η έκδοση πιο μακροπρόθεσμων εντόκων γραμματίων (πέραν του εξαμήνου).

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις