Αίσθηση προκαλεί συνέντευξη του Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εσταιν, στην εφημερίδα Figaro. Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας υποστηρίζει ότι η χώρα του είναι πιθανό σύντομα να βρεθεί στη θέση που είχε βρεθεί η Ελλάδα και να αναγκαστεί να ζητήσει στήριξη από το ΔΝΤ.

Στη συνέντευξη που δημοσιεύτηκε το Σάββατο, ο κ. Ντ’ Εσταίν (πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας από το 1974 ως το 1981), σημειώνει: «Μέχρι τώρα είχαμε την προστασία των χαμηλών επιτοκίων δανεισμού, αλλά αυτό είναι προσωρινό».

«Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αυξήσει τα επιτόκια, μόλις οι οικονομικές συνθήκες το επιτρέψουν, πιθανόν σε 18 μήνες. Εκείνη την ημέρα η Γαλλία θα βρεθεί στην ίδια θέση στην οποία βρέθηκε η Ελλάδα και θα αναγκαστεί να προσφύγει στο ΔΝΤ», ανέφερε.

Ο κ. Ντ’ Εσταίν υποστηρίζει ότι πρέπει να υπάρξουν πρωτοβουλίες από ηγέτες που θέλουν να ενισχύσουν το όραμα της ενωμένης Ευρώπης.

Επίσης κάνει λόγο για 12 χώρες που θα μπορούσαν να έχουν κοινούς δημοσιονομικούς κανόνες και να αποτελέσουν ένα σύνολο που αποκαλεί «Europa». Η Ελλάδα δεν βρίσκεται μεταξύ τους.

«Μέλη αυτής της Ένωσης μεγαλύτερης εμβάθυνσης θα ήταν η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Αυστρία, και όταν έρθει η στιγμή η Πολωνία», αναφέρει και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ιρλανδίας και της Φινλανδίας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις