Τελευταία στην Ευρώπη ως προς την «ευκολία του επιχειρείν» βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με άρθρο του Economist, με βάση στοιχεία της έκθεσης «Doing Business» που έδωσε στη δημοσιότητα η Παγκόσμια Τράπεζα.

Η Ελλάδα ενισχύθηκε κατά τέσσερις θέσεις ως προς την ανταγωνιστικότητα στο σύνολο των 189 χωρών που αξιολογούνται.

Το άρθρο του Economist αναφέρει πως το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας –όσον αφορά θέματα γραφειοκρατίας και επίλυσης επιχειρηματικών διαφορών– είναι η κατάταξη των χωρών της ευρωπαϊκής Περιφέρειας, κάνοντας λόγο για «ληθαργικά νομικά συστήματα».

Στην Ελλάδα και στη Σλοβενιά, χώρες που έχουν πληγεί σφοδρά από την οικονομική κρίση, οι παραπάνω διαδικασίες αργούν ιδιαιτέρως, σε σύγκριση με τη Γαλλία και τη Γερμανία, με την κατάσταση να είναι χειρότερη από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.


Σύμφωνα με τον Economist, η έκθεση αναφέρει πως για διευθετηθεί ένα επιχειρηματικό θέμα στη Δικαιοσύνη, χρειάζονται πάνω από 4 χρόνια, ενώ το 2010 χρειαζόταν περίπου 20 μήνες.

* Το πλήρες κείμενο της έκθεσης «Doing Business 2015, Going Beyond Efficiency»

Διαβάστε το άρθρο στον Economist

Ενίσχυση κατά 4 θέσεις στους 189

Πάντως ως προς τη διεθνή της κατάταξη, δηλαδή στο σύνολο των χωρών υπό αξιολόγηση, η Ελλάδα ανέβηκε κατά τέσσερις θέσεις (από την 65η στην 61η).

Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα ανέβηκε κατά πέντε θέσεις στην κατηγορία «έναρξη επιχείρησης», κατά δύο θέσεις όσον αφορά την αδειοδότηση για κατασκευές, ωστόσο υποχώρησε κατά επτά θέσεις όσον αφορά την ευκολία ηλεκτροδότησης, στις επιχειρήσεις.

Επίσης, η Ελλάδα ενισχύθηκε κατά 54 θέσεις στην καταγραφή της περιουσίας, υποχώρησε κατά τέσσερις θέσεις στα δάνεια προς τους επιχειρηματίες και κατά μία θέση στην προστασία των επενδυτών που προέρχονται από μειονότητες.

Ακόμη, η Ελλάδα υποχώρησε κατά 18 θέσεις όσον αφορά την πληρωμή των φόρων από τις επιχειρήσεις.

Διαβάστε τα στοιχεία για την Ελλάδα