Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ επιτίθεται στο νέο βιβλίο του στον διάδοχό του, τον Σοσιαλδημοκράτη Γκέρχαρντ Σρέντερ, επειδή επέτρεψε την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Το βιβλίο Aus Sorge um Europa (“Από αγωνία για την Ευρώπη”) θα κυκλοφορήσει στα βιβλιοπωλεία την Τετάρτη, ωστόσο στο φύλλο της η εφημερίδα Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Ζονταγκστσάιτουνγκ δημοσιεύει εκτενή αποσπάσματά του.

Σύμφωνα με αυτά, ο Κολ ειρωνεύεται τον Σρέντερ (ήταν καγκελάριος μεταξύ 1998-2005) επειδή δέχτηκε να ενταχθεί η Ελλάδα στην ευρωζώνη το 2001 και επειδή το 2003 συμφώνησε να επιτραπεί στη Γερμανία και τη Γαλλία -τότε πρόεδρός της ήταν ο Ζακ Σιράκ– να μην τηρήσουν το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Οι δύο αυτές χώρες βρέθηκαν έτσι να έχουν διαρκώς ετήσιο έλλειμμα στον προϋπολογισμό τους μεγαλύτερο από το όριο του 3% που ορίζεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Αυτές οι δύο αποφάσεις του Σρέντερ “ήταν από τα σοβαρότερα λάθη” που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστηρίζει ο “πατέρας” της γερμανικής επανένωσης.

“Αυτό που συνέβη είναι πραγματικά αίσχος για τη γερμανική πολιτική και, ταυτοχρόνως, μια απεμπόληση της γαλλογερμανικής συνεργασίας”, τονίζει ο πρώην καγκελάριος.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις