Προσεκτικά αλλά με σαφήνεια αποστασιοποιήθηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από τον γερμανό πρώην καγκελάριο Χέλμουτ Κολ όσον αφορά την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη, σύμφωνα με την ανταπόκριση της Deutsche Welle.

Παρουσιάζοντας στη Φραγκφούρτη το βιβλίο του Κολ με τίτλο «Από ανησυχία για την Ευρώπη», όπου μεταξύ άλλων υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση του Γκέρχαρντ Σρέντερ δέχθηκε την Ελλάδα πρόωρα στην ευρωζώνη, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τόνισε ότι θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα πράγματα στα χρονικά συμφραζόμενα τους.

«Δεν επιτρέψαμε στην Ελλάδα να είναι στον πρώτο γύρο των χωρών που θα υιοθετούσαν το ευρώ διότι δεν ήταν ώριμη για αυτό. Στη συνέχεια, όμως οι Έλληνες κατέβαλαν σημαντικές προσπάθειες», είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν,, λέγοντας αργότερα ότι οι Ευρωπαίοι «έπεσαν θύματα εσφαλμένου τρόπου στατιστικής παρουσίασης των στοιχείων».

Αυτό το λάθος δεν θα επαναληφθεί, τόνισε ο κ. Γιούνκερ.

Αναφέρθηκε επίσης στα επιτεύγματα των Ελλήνων τα τέσσερα τελευταία χρόνια και υπενθύμισε ότι δεν θα πρέπει να αναζητούνται αποδιοπομπαίοι τράγοι για «τα σφάλματα που επί δεκαετίες έκανε η ελληνική πολιτική τάξη». Εξέφρασε επίσης τη λύπη του για την αναβίωση της μνησικακίας και των κλισέ τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ελλάδα.

Όσον αφορά τη σημασία του ευρώ, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υποστήριξε ότι εάν δεν υπήρχε το κοινό νόμισμα, θα ξέσπαγε κατά τη διάρκεια της κρίσης νομισματικός πόλεμος μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας. «Η εισαγωγή του ευρώ συνιστά πολιτική ειρήνης», τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Πρόσθεσε ότι το κοινό νόμισμα «έκανε μη αναστρέψιμη την ευρωπαϊκή ενοποίηση».


Το ευρώ «προστατεύει την Ευρώπη. Χωρίς αυτό τα πράγματα θα ήταν άσχημα για μας», επισήμανε σε άλλο σημείο ενώπιον 100 δημοσιογράφων που παρακολούθησαν την παρουσίαση του βιβλίου ο κ. Γιούνκερ.

Πηγή: DW, Σταμάτης Ασημένιος

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις