"Φοβήθηκα ότι η Ελλάδα θα έβγαινε από το ευρώ"

"Φοβήθηκα ότι η Ελλάδα θα έβγαινε από το ευρώ"
Την εκτίμηση πως αν είχαν επικρατήσει στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 όσοι ήταν αντίθετοι με το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, "αυτό θα είχε οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη κατάσταση" έκανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

Μιλώντας σε εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του που έχει να κάνει με τις εμπειρίες του από την κρίση του ευρώ, στο Γαλλικό Ινστιτούτο, ανέφερε πως φοβήθηκε σε δύο περιπτώσεις ότι η Ελλάδα θα έβγαινε από το ευρώ.

Η πρώτη ήταν όταν ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου πρότεινε να γίνει δημοψήφισμα προκειμένου να αποφασιστεί η παραμονή στο πρόγραμμα δανεισμού ή όχι, ενώ η δεύτερη στις διπλές εκλογές του 2012, όπως είπε.

"Απαντώντας ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Ελλάδα δεν κινδύνευσε. Όμως απαντώντας προσωπικά, δεν μπορώ να μην παραδεχτώ ότι στις Κάννες φοβήθηκα" δήλωσε, σύμφωνα με ρεπορτάζ των διαδικτυακών Νέων.

Τέλος έστειλε το μήνυμα, "μην πετάτε τις θυσίες που έχουν γίνει".

Το βιβλίο του κ. Ρομπάι "Η Ευρώπη στη θύελλα - Υποσχέσεις και προκαταλήψεις" παρουσιάστηκε, με ομιλητές - εκτός του συγγραφέα - τον πρόεδρο του ΕΛΙΑΜΕΠ Λουκά Τσούκαλη και τον δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά.

Σημειώνεται πως στο πρόγραμμά του είναι και συνάντηση με τον Γ. Παπανδρέου.

Φωτογραφίες από την ιστοσελίδα του Institut Français d'Athènes