Γενική ισοπέδωση τιμών σε ακριβές και φτηνές περιοχές παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, λόγω της κατάρρευσης της αγοράς ακινήτων. Ενδεικτική είναι η εικόνα σε περιοχές όπως το Κολωνάκι, η Αράχωβα, η Πεντέλη, η Εκάλη, η Βουλιαγμένη, όπου οι αξίες των ακινήτων έχουν πέσει ως και πάνω από 50%.

Σύμφωνα με το Έθνος, είναι χαρακτηριστικό πως κτηματομεσίτες λένε χαριτολογώντας ότι… το Κολωνάκι έγινε Κολωνός.

Το ρεπορτάζ αναφέρει πως παρατηρείται τάση ξεπουλήματος των ακριβών μεζονετών και μονοκατοικιών σε Εκάλη, Καστρί, Διόνυσο, Πεντέλη, Βουλιαγμένη, αλλά και σε περιοχές όπως Αράχοβα, Σαντορίνη και Μύκονο.

Πλούσιοι επιχειρηματίες που “ξέπεσαν”, γιάπις του Χρηματιστηρίου που καταστράφηκαν, νεόπλουτοι που αγόρασαν το… κεραμίδι των ονείρων τους και τώρα δεν μπορούν να το συντηρήσουν, κατασκευαστικές εταιρείες που έκτισαν μεγάλα και χλιδάτα ακίνητα τα οποία έχουν μείνει στα μπετά, είναι οι βασικότεροι πωλητές ακινήτων αξίας από 500 χιλιάδες ευρώ και πάνω, αναφέρει η έρευνα.

Το άρθρο του Β. Κανέλλη παραθέτει παραδείγματα:

· Το σπίτι του Ντέιβιντ Γκίλμορ των Πινκ Φλόιντ στη Ρόδο, μια εκπληκτική βίλα 575 τ.μ. σε οικόπεδο 10 στρεμμάτων, με 9 δωμάτια και μεγάλη πισίνα. Δίνεται σήμερα κάτω από 1 εκατ. ευρώ, δηλαδή λιγότερο από 2.000 ευρώ/τ.μ.

· Στο Λαγονήσι πωλήθηκε βίλα σε οικόπεδο 6 στρ. μόλις 5 εκατ. ενώ αρχικά ζητούνταν 12 εκατ.

· Στη Βουλιαγμένη νεόδμητη μεζονέτα 840 τ.μ. μόλις με… 5 εκατ. όταν παλιότερα θα ξεπερνούσε τα 10 εκατ.

· Μονοκατοικία 500 τ.μ. στον Διόνυσο σε οικόπεδο 800 τ.μ. πωλείται κάτω από 1 εκατ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν 2.000 ευρώ/τ.μ. όταν η αξία του ήταν 1,8 εκατ. πριν 3 χρόνια.

· Στο καλύτερο σημείο της Εκάλης, πωλείται μεζονέτα τεσσάρων επιπέδων. Το σπίτι, τεσσάρων επιπέδων με κήπο πωλείται 850 χιλ. ευρώ ενώ η αρχική του αξία ήταν 1,9 εκατ. ευρώ.

· Στη Μύκονο μονοκατοικία 600 τ.μ., μόλις 7 ετών σε οικόπεδο 4 στρεμμάτων δίνεται 2,5 εκατ. ευρώ όταν το 2008 κόστιζε 3,5 εκατ. ευρώ.

· Πάλι στη Μύκονο μεζονέτα 220 τ.μ. του 2007 με έξι υπνοδωμάτια πωλείται μόλις 630 χιλ.ευρώ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το κύριο χαρακτηριστικό της ελληνικής κτηματαγοράς, είναι ότι οι Ελληνες έχουν χάσει το μισό πλούτο που επένδυσαν στα ακίνητα. Συγκεκριμένα, η η αντικειμενική αξία της περιουσίας τους υπολογίζεται στο 1 τρισ. ευρώ, αλλά η εμπορική αξία δεν ξεπερνά τα 600 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις