«Η ΕΕ και οι ΗΠΑ προωθούν εναλλακτικά εγχειρήματα μετά την αποτυχία τουSouthStream»,επισημαίνεταισε δημοσίευμαστο EurΑctiv, το οποίοαναφέρεταισεδηλώσεις αξιωματούχων, μετά το Συμβούλιο Ενέργειας ΕΕ – ΗΠΑ, που πραγματοποιήθηκε στον απόηχο τηςρωσικής ανακοίνωσης περίεγκατάλειψης τουσχεδίου κατασκευής τουαγωγούSouthStream.

«ΟSouthStreamδεν αποτελεί δείγμα διαφοροποίησηςτων ενεργειακών πηγών, είναι απλά μια εναλλακτική οδός. Προσπερνά την Ουκρανία, αλλά το αέριοείναι το ίδιο», δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος πρόσθεσε:

«ΟSouthStreamδεναποτελείαπαραίτηταεγχείρημα με σκοπό την ενεργειακήδιαφοροποίηση στην περιοχή». Οίδιοςαναφέρθηκε στο παράδειγμα αντίστοιχων ενεργειακών εγχειρημάτων στη Βαλτική ως πρότυπο που μπορεί να εφαρμοστεί και στη Νότια Ευρώπη.

«Η Βαλτικήαποτελείπραγματικό παράδειγμα εξαρτημένης ενεργειακά περιοχής, που μετατράπηκε σε μια από τις πιο διαφοροποιημένεςως προς την ενεργειακή τους τροφοδοσία.Δεν βρισκόμαστεακόμα σε αυτό το σημείο,αλλά είμαστε καθ’ οδόν»,ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τις κατηγορίες του Ρώσου ΠροέδρουΒλαντίμιρ Πούτινότι οSouthStreamαπέτυχε λόγω της πίεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Βουλγαρία, Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε:

«Ήμασταν ξεκάθαροι ως προς τη στρατηγική μας στον τομέα της ενέργειας, όσον αφορά τον αγωγόSouthStream. Το εγχείρημα έπρεπε να διακοπεί, αυτή ήταν η θέση μας, η οποία επανεξετάστηκε υπό το πρίσμα της ενεργειακής ασφάλειας».

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη ότι ηακύρωση της κατασκευής τουSouthStreamοδήγησε σεπροκαταρτική συμφωνίαμεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας για κατασκευή εναλλακτικού αγωγού στην Τουρκία, ο οποίος θα καταλήγει σε σημείοδιανομής σταελληνικά σύνορα.

Σε συνέντευξη Τύπου,ο Ρώσος Πρόεδροςανέφερεότι οαγωγόςθα μπορούσε να εφοδιάσει την ΕΕ σε περίπτωση ανάγκης.

«Αναμφίβολα θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την Τουρκία», δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Η Τουρκία μπορεί να διαφοροποιήσει τη διαδρομή και τις προμήθειες στην αγορά ενέργειας της ΕΕ.Πρόκειται για έναμεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο θέμαστην ατζέντα».

«Η Τουρκίαείναιιδιαιτέρωςσημαντικήαπόπλευράς μεταφοράς»,σημείωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ και πρόσθεσε ότι εντός του μήνα θα διαμορφωθεί συγκεκριμένη ενεργειακή στρατηγική αναφορικά με την Τουρκία.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις