Φρένο μπαίνει στη διαδικασία κτηματογράφησης καθώς το Κτηματολόγιο αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να επαναπροκηρυχθούν διαγωνισμοί για 22 από τις 28 μελέτες που αφορούν τη διαδικασία για την υπόλοιπη έκταση της Ελλάδας, κυρίως για αγροτικές περιοχές.

Αν τελικά επαναπροκηρυχθούν οι διαγωνισμοί -που είναι και το πιθανότερο σενάριο- τότε, η διαδικασία της κτηματογράφησης θα μπλοκάρει για τουλάχιστον τέσσερις μήνες. Αυτό σημαίνει ότι ο στόχος να έχει ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο το 2020 πέφτει «έξω».

Πηγές του Κτηματολογίου, τονίζουν στα «ΝΕΑ.gr» ότι από τις εταιρείες που πήραν μέρος στο διαγωνισμό έγιναν εκπτώσεις από 20% έως 35% στις έξι μελέτες-συμβάσεις ενώ για τις υπόλοιπες 22 οι εκπτώσεις ήταν της τάξεως του 1,5%.

Από το Κτηματολόγιο επικαλούνται λόγους δημοσίου συμφέροντος για το μπλοκάρισμα των 22 συμβάσεων.

Μάλιστα, πριν από λίγους μήνες, έγινε καταγγελία από σχήματα στα οποία συμμετέχουν ισπανικές εταιρείες ότι στη δημοπράτηση που έγινε ξεχωριστά για τις 28 μελέτες-συμβάσεις, αλλού έγιναν πολύ μεγάλες εκπτώσεις και αλλού πολύ μικρές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την Τρίτη έγινε συνάντηση της διοίκησης του Κτηματολογίου με τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα Χόρστ Ραιχενμπαχ ο οποίος ζήτησε να ενημερωθεί για την πορεία του Κτηματολογίου.

Ο κ. Ράιχενμπαχ ρώτησε σχετικά με την τεχνική υποστήριξη και το διάστημα που χρειάζονται στο Κτηματολόγιο.

Η απάντηση που πήρε από το Κτηματολόγιο είναι ότι χρειάζονται βοήθεια μέχρι το 2015 αφού όλες οι άλλες υποθέσεις έχουν κλείσει.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εγκεκριμένη χρηματοδότηση για την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού.

Οι 28 μελέτες αφορούν, όπως προαναφέρθηκε, συνολικά την κτηματογράφηση της μη κτηματογραφημένης έκτασης της Ελλάδας.

Πρόκειται για την τέταρτη γενιά κτηματογράφησης η οποία αφορά το 42% του συνόλου των δικαιωμάτων της χώρας (16 εκατομμύρια δικαιώματα) και καλύπτει μια έκταση 86 εκατομμυρίων στρεμμάτων.

Ο αρχικός προϋπολογισμός των μελετών ήταν 572 εκατομμύρια ευρώ. Όμως τώρα, σύμφωνα με πηγές από το Κτηματολόγιο, έγινε έκπτωση στα τιμολόγια κατά 12%.

Έτσι, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συγκεκριμένη εικόνα για το κόστος των συμβάσεων.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις