Η πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ, που οι δημοσκοπήσεις αναδεικνύουν σε πρώτο κόμμα, να διαγράψει μέρος του χρέους βρήκε «ανέλπιστη υποστήριξη» στην Αυστραλία, αναφέρει το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό ίδρυμα του ABC, κάνοντας αναφορά σε πρωτοβουλία οικονομολόγων που ζητούν κούρεμα του χρέους.

Φιλοξενεί δηλώσεις του οικονομολόγου του Αυστραλιανού Εθνικού Πανεπιστημίου και πρώην αρχηγού του συντηρητικού Φιλελεύθερου κόμματος, Τζον Χιούσον, που υποστηρίζει ότι χωρίς μείωση του χρέους «δεν υπάρχει ελπίδα» για την Ελλάδα.

Ο δρ. Χιούσον μαζί με άλλους σαράντα διακεκριμένους Αυστραλούς οικονομολόγους έχουν υπογράψει διακήρυξη για σημαντικό «κούρεμα» του χρέους.

Σύμφωνα με τον ομογενή οικονομολόγο Αδάμ Ρόρρη, ο οποίος έχει εργαστεί για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τον ΟΗΕ «τη διακήρυξη αυτή την υπέγραψαν και κορυφαίοι οικονομολόγοι από τη Βρετανία, τον Καναδά, ακόμα και την Κίνα».

Οι οικονομολόγοι επικρίνουν το πρόγραμμα λιτότητας που επιβλήθηκε στην Ελλάδα, το χαρακτηρίζουν «αποτυχία», και καλούν για μια πιο βιώσιμη οικονομική πορεία. Ζητούν, δε, από μια μελλοντική ελληνική κυβέρνηση να πάρει στα σοβαρά τη διαχείριση δημόσιων οικονομικών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένου και του ζητήματος της διαφθοράς.

«Και παρ’ ότι είναι ευρέως κατανοητό στους οικονομολόγους πως το ελληνικό πρόγραμμα λιτότητας ήταν μια καταστροφή, ακόμη και με δικούς της όρους, η τρόικα συνεχίζει να επιβάλει απαιτήσεις που καθιστούν την ελληνική οικονομία όλο και πιο αδύναμη, και αποστερούν τα προς το ζην των περισσότερων ανθρώπων» δηλώνει ο καθηγητής Γιώργος Αργυρούς, του Πανεπιστημίου UNSW.

Ο ομότιμος καθηγητής, Φρανκ Στίλγουελ, του Πανεπιστημίου Σίδνεϊ, δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου πρέπει να υπάρξει μία ταχεία αλλαγή κατεύθυνσης, έτσι ώστε το ανεξόφλητο ελληνικό δημόσιο χρέος να διαγραφεί, και μια πολιτική για την αποκατάσταση του βιοτικού επιπέδου, των κοινωνικών δικαιωμάτων και της οικονομικής ανάπτυξης να υποστηριχτεί σθεναρά».

Η όλη κίνηση αποτελεί πρωτοβουλία της Εκστρατείας Αλληλεγγύης Αυστραλίας- Ελλάδας και με τίτλο «Let Greece Breathe».

Ο συντονιστής της εκστρατείας, Αδάμ Ρόρρης, δήλωσε πως στόχος είναι να αποδείξουμε την ισχυρή στήριξη της Αυστραλίας για τον ελληνικό λαό στην τρέχουσα κρίση. «Η Αυστραλία θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τη φωνή της στο ΔΝΤ και με άλλα διπλωματικά μέσα να καταστήσει σαφές ότι δεν υποστηρίζει την επιβολή των προγραμμάτων του δημόσιου χρέους (όπως στην Ελλάδα) που δεν είναι βιώσιμα από την άποψη της ανάκτησης και οδηγούν σε μεγάλη ταλαιπωρία τους απλούς ανθρώπους της κοινωνίας» είπε ο κ. Ρόρρης.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις