Την ανάληψη του υπουργείου Οικονομικών ανακοίνωσε ο 53χρονος οικονομολόγος Γιάννης Βαρουφάκης, μιλώντας σε ιρλανδικό ραδιοφωνικό σταθμό το πρωί της Τρίτης, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters, που αναφέρει ότι αναμένεται να είναι ο κεντρικός διαπραγματευτής με τους δανειστές.


“Αυτό θα συμβεί σήμερα, θα ορκιστούμε αργότερα μέσα στην ημέρα” δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης στο Newstalk, όταν ερωτήθηκε αν θα αναλάβει τη θέση του υπουργού Οικονομικών.

“Ως ο επόμενος υπουργός Οικονομικών σας διαβεβαιώνω ότι δεν πάω στο Eurogroup για να ζητήσω μια λύση που θα είναι καλή για τον έλληνα φορολογούμενο και κακή για τον Ιρλανδό, τον Σλοβάκο, τον Γερμανό, τον Γάλλο και τον Ιταλό” πρόσθεσε, σύμφωνα με το Reuters.

Σε ανάρτησή στο Blog του ενημέρωσε πως δεν πρόκειται να το εγκαταλείψει:

«The time to put up or shut up has, I have been told, arrived. My plan is to defy such advice.

»To continue blogging here even though it is normally considered irresponsible for a Finance Minister to indulge in such crass forms of communication.

»Naturally, my blog posts will become more infrequent and shorter. But I do hope they compensate with juicier views, comments and insights.

»For hope to be revived we must all strive to change the ways of a dismal past.

»Maintaining an open line with the outside world may be a small step in that direction.

»So, keep watching this space!».

Επίσης σε άλλη ανάρτηση προανήγγειλε τα νέα του καθήκοντα:

«Πριν μερικές μέρες μου πήρε συνέντευξη δημοσιογράφος από την Ισπανία συνοδευόμενη, ως συνηθίζεται, από έλληνα βοηθό. Εκείνος σε όλη την διάρκεια της συνέντευξης δεν είπε κουβέντα αλλά πρόσεχε όλο ένταση και ενδιαφέρον.

Στο τέλος, όταν χαιρετιόμασταν με την δημοσιογράφο, ο βοηθός τής της ζήτησε στα ισπανικά συγγνώμη που θα μου μιλούσε στα ελληνικά. Τότε με πλησίασε, μου έπιασε και τα δύο χέρια.

Τα μάτια του κοκκίνισαν πρώτα αρκετά πριν κυλήσει το πρώτο δάκρυ. Η φωνή του έτρεμε καθώς μου εξηγούσε ότι ήταν άστεγος, πρώην καθηγητής ξένων γλωσσών που τα έχασε όλα και που πασχίζει νύχτα-μέρα να μην δείχνει άστεγος. Που βλέπει το παιδί του μια φορά το μήνα αλλά μόνο όταν έχει καταφέρει να πλυθεί και να φαίνεται «κανονικός», κάνοντας δουλειές του ποδαριού όπως το να συνοδεύει ξένους ανταποκριτές.

Έκλεισε με τα εξής λόγια: «Δεν σας ζητώ να κάνετε κάτι για μένα. Εγώ τελείωσα. Σας ζητώ να κάνετε ό,τι μπορείτε για εκείνους που δεν έχουν πέσει ακόμα εδώ που είμαι εγώ μέσα από τις χαραμάδες της κοινωνίας.»

Καθώς αργότερα θα μπαίνω στο Υπουργείο Οικονομικών θα σκέφτομαι τα λόγια αυτά. Ούτε τα spreads, ούτε τα έντοκα, ούτε τα προσυμφωνηθέντα. Αυτά τα λόγια θα σκέφτομαι…».

Ποιος είναι ο Γιάννης Βαρουφάκης

Ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι καθηγητής οικονομικής θεωρίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και έως πρότινος Διευθυντής του Τομέα Πολιτικής Οικονομίας του ιδίου Τμήματος.

Παράλληλα, είναι επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας (Lyndon Johnson Graduate School of Public Affairs, στο Όστιν) καθώς και “Economist-in-residence” στην εταιρεία Valve Software, στο Σιάτλ των ΗΠΑ.

Εκλέχθηκε βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Αθηνών στις εκλογές του 2015 (με περισσότερους από 131.000 σταυρούς).

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961. Σπούδασε Μαθηματικά και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Έ(-) και του Μπέρμιγχαμ της Βρετανίας κάνοντας τη διδακτορική του διατριβή στην οικονομική θεωρία, στο Πανεπιστήμιο του Έ(-).

Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Έ(-), αργότερα, το 1985, δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Νόργουιτς της Ανατολικής Αγγλίας για δύο χρόνια και το 1987 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ.

Από το 1988 έως το 2000 δίδασκε οικονομική θεωρία και πολιτική φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ της Αυστραλίας.

Παράλληλα έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης (Σκωτία) ενώ κατέχει ερευνητική θέση στον τομέα της πολιτικής και οικονομικής φιλοσοφίας, στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λέουβεν (Λουβέν-Λα-Νεβ, Βέλγιο).

Από το 2000 διδάσκει οικονομική θεωρία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Βασικοί ερευνητικοί τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται είναι η Πολιτική Οικονομία, η Θεωρία Παιγνίων, η Πειραματική Οικονομική και η Πολιτική Φιλοσοφία.

Τα βιβλία του στα ελληνικά, περιλαμβάνουν τα:

Παγκόσμιος Μινώταυρος: Τα πραγματικά αίτια της Κρίσης, Αθήνα: Λιβάνης 2012.

Κρίσης Λεξιλόγιο: Οι όροι που μας καταδυναστεύουν («Το λεξικό τούτο από την μία, εξηγεί τους όρους που αιωρούνται παντού (CDS, spreads κλπ) ενώ από την άλλη, ελπίζει να διαταράξει την κοινή μας μελαγχολία θέτοντας τους όρους της Κρίσης στο φως της κριτικής»), Αθήνα: Ποταμός 2011.

Θεωρία Παιγνίων: Η θεωρία που φιλοδοξεί να ενοποιήσει τις κοινωνικές επιστήμες, Αθήνα: Gutenberg, 2007.

Πολιτική Οικονομία: Η οικονομική θεωρία στο φως της κριτικής, Αθήνα: Gutenberg, 2007.

Μικροοικονομικά υποδείγματα μερικής και γενικής ισορροπίας (από κοινού με τον Νίκο Θεοχάρακη), Αθήνα: Τυπωθήτω, 2005.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις