Χωρίς προσφορές από ξένους επενδυτές έμειναν οι υδρογονάνθρακες της Δυτικής Ελλάδας, αφού ούτε η Shell, ούτε η Total ούτε η Repsol επιβεβαίωσαν το ενδιαφέρον τους, κι έτσι τα τρία χερσαία οικόπεδα διεκδικούν μόλις δύο ελληνικές εταιρείες.

Σύμφωνα με ρεπορταζ της εφημερίδας “Καθημερινή”, η χαμηλή τιμή του πετρελαίου, αλλά και οι δηλώσεις της νέας κυβέρνησης για επανεξέταση του θεσμικού πλαισίου για τους υδρογονάνθρακες, φαίνεται πως ήταν οι λόγοι που υπαναχώρησαν οι ξένοι επενδυτές, οι οποίοι είχαν δείξει αρχικά ενδιαφέρον.

Κάτι που αποτελεί κακό μήνυμα και για το διαγωνισμό των 20 θαλάσσιων οικοπέδων σε Ιόνιο και Κρήτη όπου οι προσφορές αναμένεται να κατατεθούν τον Μάιο.

Οσο για τις δύο ελληνικές εταιρείες που έδειξαν ενδιαφέρον, αμφότερες διεκδικούν το κοίτασμα Αρτας- Πρέβεζας, ενώ τα ΕΛΠΕ διεκδικούν επιπλέον το κοίτασμα Βορειοδυτικής Πελοποννήσου, που αποτελεί συνέχεια αυτού του Πατραϊκού Κόλπου, το οποίο έχουν ήδη αναλάβει.

Η Energean Oil διεκδικεί επιπλέον το κοίτασμα της Αιτωλοακαρνανίας που βρίσκεται πιο κοντά στο κοίτασμα των Ιωαννίνων όπου έχουν ήδη τοποθετηθεί.

Η περιοχή Αρτας – Πρέβεζας εμφανίζεται ως πλέον ελπιδοφόρα και αυτό γιατί οι γεωλογικές της δομές αποτελούν συνέχεια των γεωλογικών δομών της Αλβανίας όπου έχει εντοπιστεί ήδη κοίτασμα.


Την κατάθεση των προσφορών ανακοίνωσε και το υπουργείο, επισημαίνοντας ότι όλες οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2289/1995, ενώ η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί εντός τριμήνου.
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις