Σύμφωνο ανάπτυξης για την Ελλάδα επιτεύχθηκε μεταξύ του Γενικού Γραμματέα του ΟΟΣΑ και της ελληνικής κυβέρνησης, δήλωσε ο πρωθυπουργός, μετά την συνάντησή του με τον Ανχελ Γκουρία στο Μέγαρο Μαξίμου, δηλώνοντας πως η κυβέρνηση θέλει να κάνει σαρωτικές αλλαγές, με διαφορετική στόχευση.

Ο πρωθυπουργός τόνισε η κυβέρνηση έχει σκοπό να κάνει τις μεταρρυθμίσεις που δεν τόλμησαν οι άλλοι, καθώς όπως είπε “εμείς δεν έχουμε εξαρτήσεις” και επισήμανε ότι η συνεργασία θα γίνει για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, με προοδευτικό πρόσημο, με βάση όπως είπε, “τη λαϊκή εντολή και το πρόγραμμα που εξαγγείλαμε στη Βουλή”.

Από την πλευρά του ο κ. Γκουρία, συνεχάρη τον κ. Τσίπρα για την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνηση το βράδυ της Τρίτης και δεσμεύτηκε να βοηθήσει την ελληνική πλευρά με όλα τα διαθέσιμα μέσα. “Βρισκόμαστε εδώ για να εργαστούμε για την Ελλάδα, στο δρόμο της συνεργασίας και της ανάπτυξης” δήλωσε.

Ο κ. Γκουρία ανέφερε πως κατά τη διάρκεια μεγάλων αλλαγών είναι επόμενο να υπάρχουν αντιδράσεις από μονοπώλια και ολιγοπώλια, ωστόσο σημαντικότερο είναι η βελτίωση της ζωής των πολιτών και να υπάρξει ανάπτυξη “όχι μόνο στα λογιστικά βιβλία”. Έδωσε έμφαση στην Παιδεία, την καταπολέμηση της διαφθοράς κ.α.


Σε ερωτήσεις που δέχτηκε ο κ. Τσίπρας, ανέφερε πως η “εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ” ήταν στην πραγματικότητα “εργαλειοθήκη” της προηγούμενης κυβέρνησης.

Απόσπασμα των δηλώσεων

Τόνισε πως ο ΟΟΣΑ προσφέρει τη συνεργασία του και εξέφρασε την ελπίδα να είναι εποικοδομητική, αφού “έχουμε κοινούς στόχους” όπως είπε, τονίζοντας ότι μεταξύ αυτών είναι η πάταξη του “μαύρου χρήματος” στην πολιτική, η λαθρεμπορία, της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.

“Είναι δική μας αποφασιστικότητα να συγκρουστούμε με τα κακώς κείμενα” σημείωσε.

“Η βούληση να πατάξουμε τη διαφθορά στο Δημόσιο, το πελατειακό κράτος είναι δική μας βούληση, δεν μας την επιβάλουν” ανέφερε.


Απαντώντας σε σχετική ερώτηση από το Reuters, ο κ. Γκουρία δήλωσε πως ο ρόλος του ΟΟΣΑ δεν είναι να επιβλέπει το πρόγραμμα για την Ελλάδα, αλλά να συνεργαστεί με την Ελλάδα επί των πεδίων της ανάπτυξης, της Παιδείας, των υποδομών κ.α.. “Έχουμε μακρά πείρα και αυτήν θέτουμε στη διάθεση των συνομιλητών μας” σημείωσε.

Θερμή υποδοχή στο Μαξίμου

Προσερχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Γκουρία είπε στον κ. Τσίπρα ότι τάσσεται υπέρ του να πηγαίνουν οι φόροι για την ανάπτυξη και για την αντιμετώπιση του χρέους μέσω της ανάπτυξης. Είστε ένας από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους για την Ευρώπη διότι μιλάτε για την ανάπτυξη είπε, υποδεχόμενος τον γγ του ΟΟΣΑ ο πρωθυπουργός.

Σε γεύμα εργασίας παρακάθισαν το μεσημέρι ο κ. Γκουρία και ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Κατά την άφιξή τους, οι δυο άνδρες δεν προέβησαν σε δηλώσεις.

Υπενθυμίζεται πως μιλώντας την Τρίτη στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, ο οποίος είχε συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΟΣΑ νωρίτερα, σημείωσε ότι “θα καταθέσουμε και θα βάλουμε μπροστά βαθιές μεταρρυθμίσεις σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ. Ο Άνχελ Γκουρία έρχεται στην Αθήνα για να μας βοηθήσει”.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις