Για τους χειρισμούς της στο θέμα του χρηματοδοτικού κενού τον Μάρτιο κρίνεται η κυβέρνηση Τσίπρα και ιδιαιτέρως ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Βήμα.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν την ένταση και το βάρος του προβλήματος του κράτους κατά το μήνα Μάρτιο, προειδοποιούν ευθέως πως αν δεν υπάρξουν έγκαιρα κινήσεις και ενέργειες από το σύνολο της νέας κυβέρνησης επαπειλείται πιστωτικό γεγονός, ικανό να επιφέρει την πτώχευση, η οποία απετράπη, κάτω από πολύ δυσκολότερες συνθήκες, τα προηγούμενα πέντε χρόνια.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν την ανάγκη να κατατεθούν επειγόντως,εντός των επόμενων ημερών, σχετικά αιτήματα στα αρμόδια κοινοτικά όργανα και συγκεκριμένα στο Euroworking Group και στο Eurogroup, ώστε να υπάρξουν σχετικές πρόνοιες για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών, οι οποίες υπολογίζονται σε περίπου 7 δισ. ευρώ για τον τρέχοντα μήνα.

Απ’ αυτά, περίπου 3,2 δισ. ευρώ πρέπει να εξευρεθούν απαραιτήτως,καθώς αφορούν σε δόσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και πληρωμές ομολόγων (κουρεμένων από το PSI) που κατέχουν ιδιώτες του εξωτερικού.

Τα υπόλοιπα περίπου 3,8 δισ. ευρώ μπορούν ευχερέστερα να ανανεωθούν καθώς πρόκειται για έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου που κατέχουν κρατικοί οργανισμοί και εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα.

Το ζήτημα που εγείρεται – και εξ αυτού πηγάζουν οι ανησυχίες – έγκειται στο γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών δεν έχει ασχοληθεί δεόντως με το θέμα, δεν έχει καν αναζητήσει ούτε τους υπευθύνους του Οργανισμού Διαχείρισης του Δημοσίου Χρέους και ούτε έχει συζητήσει το πρόβλημα της χρηματοδότησης με τους εταίρους.

Όσοι παρακολουθούν από κοντά τις κινήσεις Βαρουφάκη σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να ασχοληθεί με τις αρμοδιότητές του» και σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι «ο υπουργός Οικονομικών έχει μεγάλη ευθύνη στην παρούσα συγκυρία, ακολουθεί σε ευθύνη τον πρωθυπουργό».

Επιπλέον, υπογραμμίζουν ότι «κακώς η ελληνική κυβέρνηση δεν λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν τις προειδοποιήσεις των εταίρων ότι τυχόν αθέτηση πληρωμής υποχρεώσεων ισοδυναμεί αυτόματα με πιστωτικό γεγονός».

Προειδοποιούν μάλιστα για τις επόμενες δημοπρασίες και επισημαίνουν ότι «δεν αποτελεί λύση η συγκέντρωση των αποθεματικών κρατικών οργανισμών, ταμείων και φορέων του Δημοσίου γιατί απλούστατα κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί μόνο μια φορά και επιπλέον γιατί έτσι μπορεί να μεταφερθεί το ταμειακό πρόβλημα σε κοινωνικά και πολιτικά ευαίσθητες ζώνες, με ότι αυτό συνεπάγεται».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις