Ήταν το σαββατοκύριακο που η τραγωδία μετατράπηκε σε φάρσα, υποστηρίζεται σε ανάλυση της ιστοσελίδας Eurointelligence. Άρχισε με την φωτογράφιση του Γιάνη Βαρουφάκη στο γαλλικό περιοδικό Paris Match, στο οποίο εμφανίστηκε να γευματίζει με την σύζυγό του, Δανάη, στην ταράτσα τους με θέα την Ακρόπολη.

Το γεγονός δεν αντιμετωπίστηκε θετικά για προφανείς λόγους και οι αντιδράσεις στο Twitter ήταν ανάλογα θυμωμένες.

Ύστερα ήρθε η παρέμβασή του στο Αμπροσέτι Φόρουμ στη Βίλα ντ’ Εστε, ένα από τα πιο αποκλειστικά μέρη της γης, κατά την οποία ανέλυσε το “ευαγγέλιο” των ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων σε Ιταλούς καπιταλιστές – όπως το έθεσε ο Τζον Θορνχιλ.

Και, τέλος, η εμφάνισή του στην γερμανική τηλεόραση, ως καλεσμένος στην εκπομπή του Γκίντερ Γιάουχ, στο οποίο δήλωσε ότι “μικρά και ασήμαντα προβλήματα ρευστότητας δεν πρέπει να διχάζουν την Ευρώπη”.

Όταν ήρθε αντιμέτωπος με την ερώτηση για το βίντεο που τον έδειχνε να περιγράφει και να κάνει άσεμνη χειρονομία, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι πρόκειται περί ψεύτικου βίντεο. Σύμφωνα με τον οπερατέρ, ωστόσο, ο οποίος μίλησε στο Spiegel, το βίντεο είναι αυθεντικό.

Η Εύα Γερούλη γράφει στο Greek Reporter ότι η ιστορία του Βαρουφάκη αντιπροσωπεύει ένα κοινωνικό φαινόμενο με βαθιές ρίζες στην Ελλάδα: την ανικανότητα των εύπορων να επιδείξουν πραγματική αλληλεγγύη προς τους εκείνους που βρίσκονται εκτός της κοινωνικής τάξης τους.

Η κ. Γερούλη υποστηρίζει ότι ήταν μία επίδειξη ναρκισσισμού ή οποία δεν συνάδει με την πολιτική επιτυχία του. Αν και ο Βαρουφάκης δήλωσε αργότερα ότι μετανιώνει για την φωτογράφιση στο γαλλικό περιοδικό, η όλη υπόθεση αναμένεται να ενίσχυση την θέση της αριστερής πτέρυγας του Σύριζα.

Μία από τις ερμηνείες στην Ελλάδα είναι ότι ο Βαρουφάκης προετοιμάζει το επόμενο βήμα της διεθνούς καριέρας του, αντί να καθίσει και να δουλέψει έναν συμβιβασμό με τους αριστερούς εντός Ελλάδος.

Επίσης, η ετοιμότητα με την οποία επικαλείται θεωρίες συνωμοσίας δείχνει πόσο επιρρεπής σε “ατυχήματα‘ είναι η ελληνική κυβέρνηση. Κάτι παρόμοιο συνέβη και την περασμένη εβδομάδα, όταν μία δήλωση του Σόιμπλε μεταφράστηκε λάθος από τον Τύπο και η κυβέρνηση βιάστηκε να ζητήσει εξηγήσεις πριν εξακριβώσει το τι ακριβώς είχε συμβεί.

Και ο Πάνος Καμμένος δήλωσε στην Bild ότι η Ελλάδα μπορεί να πλημμυρίσει την βόρειο Ευρώπη με πρόσφυγες σε περίπτωση που η Ευρώπη δεν ικανοποιήσει τα οικονομικά αιτήματα της Αθήνας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Eurointelligence, ο γερμανικός Τύπος δίνει πια σοβαρές πιθανότητες σε αυτό που πλέον ονομάζεται “Greccident” – ένα Grexit απο ατύχημα.

Ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ωστόσο, δήλωσε πριν την συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα την περασμένη εβδομάδα ότι η αποτυχία είναι εκτός συζήτησης.

Αυτό ευχαριστεί τους Έλληνες αλλά ενοχλεί την γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με το Spiegel. Η απομάκρυνση της απειλής του Grexit μειώνει την πίεση προς την Ελλάδα για να συμφωνήσει σε μεταρρυθμίσεις.

Πηγή: Καθημερινή

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις