Τρεις αξιωματούχοι, τους οποίους επικαλείται το Bloomberg, που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group τόνιζαν ότι η Αθήνα έχει περιθώριο έως την προσεχή Δευτέρα για να παρουσιάσει ένα πειστικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων.

Και τα 18 μέλη της ευρωζώνης, πλην Ελλάδας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τήρησαν κοινή -και σκληρή- στάση έναντι της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι η Αθήνα για να δει να ανοίγει η κάνουλα της ρευστότητας πρέπει πρώτα να παρουσιάσει συγκεκριμένα μέτρα.

Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας οφείλει να αποδείξει ότι η Ελλάδα μπορεί στην πράξη να οικοδομήσει την απαραίτητη εμπιστοσύνη.

ΥΠΟΙΚ

Στην τηλεδιάσκεψη «διεξήχθη μια παραγωγική διαβούλευση όπου προσεγγίσαμε διάφορα θέματα που αφορούν την ελληνική οικονομία σε κλίμα εποικοδομητικής συνεργασίας», ανέφεραν από την πλευρά τους κυβερνητικές πηγές.

Η κυβέρνηση συμφώνησε ότι θα παραδώσει στους θεσμούς μια ολοκληρωμένη και συγκεκριμένη λίστα μεταρρυθμίσεων, προσθέτουν οι ίδιες πηγές και τονίζουν ότι υπάρχει συμφωνία των δύο πλευρών στα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα, ενώ οι συσκέψεις για την οριστικοποίηση των μεταρρυθμίσεων θα γίνονται στο “Brussels Group” το οποίο θα συγκληθεί σύντομα και παράλληλα με τις συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα.

Αναφέρουν ακόμη ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) συμφώνησε με το Euro Working Group ότι οι προβληματισμοί της Ελληνικής πλευράς για το 1,2 δισ. ευρώ ήταν δικαιολογημένοι και ότι θα εξετάσει τις τεχνικές και νομικές προϋποθέσεις για την επίλυση του θέματος.

Το υπουργείο Οικονομικών εργάζεται για να εξασφαλίσει επιτυχή κατάληξη στις διαβουλεύσεις, στο πνεύμα της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, επισημαίνουν οι κυβερνητικές πηγές.

Γιούνκερ

Την ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης να παρουσιάσει τις προτάσεις της σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις έως το τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης μετέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι οι ελληνικές προτάσεις θα εξεταστούν από τις τεχνικές ομάδες και στη συνέχεια, μετά από επίσκεψη αντιπροσωπείας για τη συγκέντρωση στοιχείων στην Αθήνα, «η Κομισιόν και η ΕΚΤ θα τις εξετάσουν πολύ προσεκτικά για να προχωρήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

«Ήμουν πολύ απαισιόδοξος τις προηγούμενες εβδομάδες γιατί δεν υπήρχε κανένα βήμα προόδου αλλά τώρα περάσαμε ευτυχώς σε μια διαδικασία πιο ομαλή», δήλωσε και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα καταλήξουμε σε ένα αίσιο τέλος για «την αγαπημένη μου Ελλάδα».

“Κανένας λόγος για αποδέσμευση του 1,2 δισ.”

Φρένο στην αποδέσμευση του 1,2 δισ. ευρώ που διεκδικεί η Αθήνα μέσω του ΤΧΣ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) βάζει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, το οποίο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του, δεν βλέπει κανέναν λόγο επί του παρόντος για εκταμίευση του ποσού.

“Δεν βλέπουμε κανέναν λόγο για αποδέσμευση”, τόνισε ο εκπρόσωπος Μάρτιν Γιέγκερ, προσθέτοντας πως η χρηματοδότηση του EFSF διατέθηκε στην Ελλάδα πέρυσι ως εγγύηση κατά τη διάρκεια των τεστ αντοχής των τραπεζών, χωρίς ωστόσο να αξιοποιηθούν. (Διαβάστε αναλυτικά)

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις