Σε διαπραγματευτικό “όπλο” των δανειστών μετατράπηκε το 1,2 δισ. ευρώ που είχε συνεισφέρει το Δημόσιο για τη “διάσωση” των τραπεζών, το οποίο έφυγε από την Ελλάδα και κρατεί ο EFSF, αναφέρει δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών μετά το γερμανικό “μπλόκο” στην επιστροφή του.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε μια δύσκολη συγκυρία θεσμικοί παράγοντες φαίνεται ότι οξύνουν το πρόβλημα ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας.

Οι τράπεζες φαίνεται να είναι πλέον αιχμάλωτες του Έκτακτου Μηχανισμού και του ευρωσυστήματος, από το οποίο έχουν δανειστεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο περίπου 104 δισ. ευρώ (τα 65 από τον ELA με στοιχεία Φεβρουαρίου).

Την Τετάρτη, η ομάδα εργασίας των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Euroworking Group) δήλωσε αναρμόδια για το θέμα και παρέπεμψε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπου επέστρεψε το “μαξιλάρι” των 10,9 δισ. ευρώ που είχε απομείνει από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Με τον τρόπο αυτό το Euroworking Group, “έδειξε” τον βασικό βραχίονα της ΕΚΤ ως αρμόδιο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κυβερνητικοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι το 1,2 δισ. ευρώ θα μπορούσε να είχε διεκδικήσει από τον προηγούμενο Αύγουστο ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας.


Η γερμανική παρέμβαση

Φρένο στην αποδέσμευση του 1,2 δισ. ευρώ που διεκδικεί η Αθήνα μέσω του ΤΧΣ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) έβαλε την Τετάρτη το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, το οποίο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του, δεν βλέπει κανέναν λόγο επί του παρόντος για εκταμίευση του ποσού.

“Δεν βλέπουμε κανέναν λόγο για αποδέσμευση”, τόνισε ο εκπρόσωπος Μάρτιν Γιέγκερ, προσθέτοντας πως η χρηματοδότηση του EFSF (10,9 δισ. ευρώ) διατέθηκε στην Ελλάδα πέρυσι ως εγγύηση κατά τη διάρκεια των τεστ αντοχής των τραπεζών, χωρίς ωστόσο να αξιοποιηθούν.

“Παρατύπως δεν επέστρεψαν”

Mια πρώτη συζήτηση επί του ποσού των ομολόγων που επιστράφηκαν από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στα τέλη Φεβρουαρίου (σ.σ. ελληνικό αίτημα για την επιστροφή 1,2 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (EFSF)) διεξήχθη στην ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης, (EuroWorking Group) όπως δήλωσε την Τετάρτη εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ο ίδιος εκπρόσωπος τόνισε ότι υπήρξε συμφωνία ότι τα ποσά αυτά δεν επέστρεψαν παρατύπως από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο ΕΤΧΣ και συμφωνήθηκε ότι η ομάδα εργασίας θα εξετάσει το πώς θα προχωρήσουμε εν ευθέτω χρόνο.

Εξάλλου, πηγές της Ευρωζώνης διευκρίνιζαν ότι όταν και αν οι τρεις θεσμοί συμφωνήσουν σε έναν ολοκληρωμένο και φιλόδοξο κατάλογο μεταρρυθμίσεων τότε η Ομάδα εργασίας θα τον εξετάσει και θα ενημερώσει το Eurogroup.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις