Αντιπαράθεση για μεταφορά αποθεματικών στην ΤτΕ

Αντιπαράθεση για μεταφορά αποθεματικών στην ΤτΕ
Αντιπαράθεση μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε η απόφαση να μεταφερθεί μέρος από τα ταμειακά διαθέσιμα της Περιφέρειας στην Τράπεζα της Ελλάδας, ενώ ανάλογη κίνηση μεταφοράς διαθέσιμων έγινε και από τον ΟΑΕΔ.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε η μετατροπή 200 εκ. από τα διαθέσιμα σε repos κατά πλειοψηφία από το ΔΣ του ΟΑΕΔ (για ποσό 120 εκατομμυρίων) και το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής (για περίπου 80 εκατομμύρια).

Η απόφαση προκάλεσε αντιδράσεις.

Από το ΠΑΣΟΚ ο Ανδρέας Λοβέρδος κατέθεσε ερώτηση στον υπουργό Οικονομικών, από τον οποίο ζητά να πληροφορηθεί το συνολικό ποσό που παρείχαν φορείς του Δημοσίου και κάνει λόγο για "άτυπο εσωτερικό δανεισμό λόγω των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζει το Δημόσιο".

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Αδωνις Γεωργιάδης σε ανάρτησή του στο Twitter αναφέρθηκε στη Ρένα Δούρου, σημειώνοντας πως "προσπαθεί να αρπάξει όλο το αποθεματικό της Περιφέρειας Αττικής (350 εκατομμύρια) για να πληρώσουν μισθούς/συντάξεις... ντροπή".

"Αυτοί που δεν είχαν ιδέα για τα χρήματα της περιφέρειας, τώρα καταγγέλλουν ότι θέλουμε να πληρώσουμε μνημονιακούς λογαριασμούς. Είναι αστείοι" ανέφερε η Ρένα Δούρου.

Σύμφωνα με νέες διευκρινίσεις, η περιφερειακή Αρχή έφερε προς έγκριση στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής σχετικά με την ανάγκη να ανοιχθεί από την Περιφέρεια λογαριασμός ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδας, όπου θα μεταφερθούν κεφάλαια που βρίσκονται σε εμπορικές τράπεζες, προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα επένδυσής τους.

Τον λογαριασμό θα δεσμεύουν ο εκάστοτε προϊστάμενος της Διεύθυνσης Οικονομικών, αναπληρούμενος από τον προϊστάμενο της ταμειακής υπηρεσίας της Διεύθυνσης Οικονομικών καθώς κι ο αντιπεριφερειάρχης Γ. Καραμέρος, αναπληρούμενος από την περιφερειακή σύμβουλο, Αιμιλία Τζίβα, και ο αντιπεριφερειάρχης Χρ. Καραμάνος.

Η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε την εξουσιοδότηση του αντιπεριφερειάρχη Χρ. Καραμάνου για να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να μεταφερθεί το μέγιστο δυνατό ποσό από τους υπάρχοντες μη προθεσμιακούς λογαριασμούς της Περιφέρειας Αττικής στις εμπορικές τράπεζες στο λογαριασμό. Η απόφαση αυτή της Οικονομικής Επιτροπής εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Όπως σημειώνεται, "μέχρι σήμερα 110 εκατομμύρια της Περιφέρειας βρίσκονται διάσπαρτα σε 99 λογαριασμούς εμπορικών τραπεζών, σχεδόν άτοκα. Στόχος της περιφερειακής Αρχής είναι να συγκεντρωθούν σε έναν λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδας, ώστε στη συνέχεια να αξιοποιηθούν με υψηλό επιτόκιο. Με διαφανείς και διαγωνιστικές διαδικασίες, με υπευθυνότητα προς το δημόσιο συμφέρον, με εντιμότητα προς τους πολίτες.

Όλα τα υπόλοιπα που ακούγονται ή / και γράφονται, είτε περί του ύψους του ποσού, είτε περί του σκοπού του λογαριασμού, εξυπηρετούν μικροκομματικές σκοπιμότητες, ιδιαίτερα προκλητικές όταν εκφέρονται από τους υπαίτιους της οικονομικής καταβαράθρωσης της χώρας", διευκρινίζεται.

Και το ενημερωτικό σημείωμα καταλήγει: "Αλγεινή τέλος εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου και άλλα έμπειρα αυτοδιοικητικά στελέχη, αναφερόμενα στο άνοιγμα λογαριασμού στην ΤτΕ, έκαναν λόγο για "απιστία" και επικίνδυνη και ασταθή οικονομική κίνηση που μπορεί να επιφέρει ως και ποινικές κυρώσεις. Στους δύσκολους καιρούς για την πατρίδα, όλοι φέρουμε ακέραια την ευθύνη των λόγων και των πράξεών μας".