Δημοσίευμα του EUObserver, με τίτλο «Η Ολλανδία έχει προκαλέσει στην Ελλάδα απώλειες φορολογικών εσόδων ύψους 1,7 εκατ. ευρώ», αναφέρει ότι εξαιτίας της ολλανδικής φορολογικής νομοθεσίας, η καναδική εταιρεία εξόρυξης χρυσού Eldorado Gold που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, έχει αποφύγει την καταβολή τουλάχιστον 1,7 εκατ. ευρώ σε φόρους, σύμφωνα με έκθεση του ολλανδικού Κέντρου Ερευνών για τις Πολυεθνικές Εταιρείες.

Το δημοσίευμα σχολιάζει ότι η έκθεση έρχεται στη δημοσιότητα (30 Μαρτίου), την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση δέχεται πιέσεις από χώρες όπως η Ολλανδία να αυξήσει την είσπραξη φόρων ώστε να ανταποκριθεί στα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει.

Ο Υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να βελτιώσει τις μεθόδους συλλογής φόρων, σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης.

«Ενώ η αδυναμία είσπραξης φόρων από συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες στην Ελλάδα και η χαλαρή φορολογική συνείδηση αποτελούν βεβαίως προβλήματα για την είσπραξη πόρων, η δημόσια συζήτηση στην Ελλάδα και αυτή που προωθείται από την ΕΕ και το ΔΝΤ κάνει λόγο για τους ‘πλούσιους’ και στοχοποιεί συγκεκριμένες μερίδες του πληθυσμού. Ωστόσο η αποφυγή πληρωμής φόρων από μεγάλες και συχνά ξένες εταιρείες έχει βγει εκτός της δημόσιας συζήτησης και της συζήτησης που διεξάγεται μεταξύ Βρυξελλών και Ελλάδας», αναφέρει η έρευνα.

«Συμπτωματικά αυτή η αποφυγή πληρωμής φόρων διευκολύνεται από κράτη – μέλη όπως η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο» προστίθεται και τονίζεται πως η φοροαποφυγή από μεγάλες εταιρείες μέσω «νόμιμων αλλά επιθετικών» μεθόδων φορολόγησης είναι πολύ διαδεδομένη στην Ελλάδα.


Διαβάστε το άρθρο

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις